Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 19:52

Ομόλογα: Μικρή διεύρυνση των ευρωαποδόσεων

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή που ΗΠΑ και Πεκίνο κατέβασαν τους τόνους, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέλιξη που βελτίωσε το κλίμα στις αγορές και απομάκρυνε τους επενδυτές από το ασφαλές ενεργητικό.

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή που ΗΠΑ και Πεκίνο κατέβασαν τους τόνους, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέλιξη που βελτίωσε το κλίμα στις αγορές και απομάκρυνε τους επενδυτές από το ασφαλές ενεργητικό.

Παρ' όλα αυτά, οι αποδόσεις παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά τους, καθώς τα τελευταία στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υπενθυμίζουν ότι η εμπορική διένεξη ωθεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, που παρακολουθεί το επιχειρηματικό κλίμα, υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.

Οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία όμως ήταν ιδιαίτερα υποτονική, καθώς η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή, λόγω εθνικής αργίας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,66%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε βουλιάξει στο -0,704%. Στα 30ετή, οι αποδόσεις αντέστρεψαν την αρχική καθοδική τους πορεία, για να διαμορφωθούν στο -0,16%.

Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο απηύθηνε αίτημα για ηρεμία και παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει πως η Κίνα επιθυμεί συμφωνία, ο τελευταίος γύρος επιβολής δασμών σημαίνει περαιτέρω επιδείνωση για την παγκόσμια οικονομία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά κρατικού χρέους θα παραμείνει νευρική το επόμενο διάστημα. Οι εμπορικές εντάσεις πυροδοτούν ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ να υποχωρήσουν πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού βρίσκεται εδώ και 101 ημέρες σε αρνητικό έδαφος, κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ιταλικών υποχώρησε προς στιγμή, στις ενδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για να επιστρέψει όμως σε μικρή άνοδο. Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης φαίνεται τώρα πιο κοντά, από τη στιγμή που το τελευταίο ήρε το βέτο του σε μία νέα θητεία του Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργού.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,94%, με το spread στις 263 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 1,16%.