Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 11:04

STMicroelectronics: Πρόβλεψη για αύξηση των πωλήσεων το τρίμηνο

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, σε σύγκριση με πέρυσι, εκτιμά ότι θα εμφανίσει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών της Ευρώπης, STMicroelectronics NV, καθώς πουλά περισσότερα chip για κινητά τηλέφωνα.

Οι πωλήσεις της ενδέχεται να κυμανθούν από 2,2 δισ. έως 2,4 δισ. δολ. έναντι 2,1 δισ. δολ., πέρυσι, με βάση τις εκτιμήσεις από τα αποτελέσματά της που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Οι πωλήσεις το τρέχον τρίμηνο θα είναι 1% έως 7% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με την STMicroelectronics.

O ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Carlo Bozotti περιμένει ότι η αύξηση στο σύνολο του κλάδου θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας σε διψήφιο αριθμό το 2007 και το 2008, όπως είπε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο. Ο ίδιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει πιο αποδοτική παραγωγή για να βελτιώσει το περιθώριο κέρδους τους εταιρείας ή το ποσοστό των πωλήσεων που απομένει μετά την αφαίρεση του κατασκευαστικού κόστους.

Οι μετοχές της STMicroelectronics σημείωσαν άνοδο 27 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 15,91 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 15,79 ευρώ η μία στις 9:14 π.μ. στο Μιλάνο. Μέχρι και χθες μέσα στο έτος οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο 3,4% στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 14,2 δισ. ευρώ (17,4 δισ. δολ.).

Χθες η STMicroelectronics είπε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου μειώθηκαν 2,1%, μετά την αύξηση των εξόδων. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 183 εκατ. δολ. ή 20 σεντς ανά μετοχή, από 187 εκατ. δολ. ή 20 σεντς πριν από ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 2,7%, φθάνοντας στα 2,39 δισ. δολάρια. Εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 162 εκατ. δολ. σε πωλήσεις 2,38 δισ. δολαρίων.