Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 16:10

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις

Από την αναπροσαρμογή των ποσοστών προκαταβολής φόρου για τις ΑΕ, ΕΠΕ και πιστωτικά ιδρύματα, ουδόλως επηρεάζεται ο συνολικός φόρος που θα προσδιορισθεί με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η προκαταβολή φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο που θα προκύψει τελικά (βάσει των μειωμένων συντελεστών) και δεν ακυρώνονται- όπως έσπευσαν ορισμένοι να πουν- οι μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα: Εάν με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης, το τελικό ποσό του φόρου για μια επιχείρηση μειώνεται κατά 5.000 ευρώ, η επιχείρηση θα καταβάλει τελικά λιγότερο φόρο κατά 5.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους της προκαταβολής.

Η χώρα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οφείλει να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου σε αρκετές των περιπτώσεων (π.χ. Γερμανία, Δανία, κ.λπ.) η προκαταβολή του φόρου από τις επιχειρήσεις ανέρχεται έως και το 100%.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με τη σημερινή αναπροσαρμογή εξομαλύνεται σε σημαντικό βαθμό η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των νομικών προσώπων και των μισθωτών. Στην περίπτωση των μισθωτών, κατά τη διάρκεια της απόκτησης των εισοδημάτων τους ενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη στο συνολικό ποσό των εισοδημάτων (μισθοί), η οποία ουσιαστικά αποτελεί προκαταβολή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η αύξηση της προκαταβολής του φόρου είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο δεν έχει καμία επίπτωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

«Ασφαλώς δεν είναι νέα φορολογία, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος, πιο αποτελεσματικός, για την είσπραξη των φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο. Δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είναι εξυγιαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της χώρας μας με το τι συμβαίνει στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

Με τη ρύθμιση οι ΑΕ θα προκαταβάλουν το 65% του συνολικού ποσού των εισοδημάτων και οι Τράπεζες το 80%, σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Όπως είπε, επισπεύδεται επίσης η είσπραξη εσόδων του Προϋπολογισμού κατά περίπου 450 εκ.ευρω για το τρέχον έτος, χωρίς την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα έπλητταν χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και θα λειτουργούσαν σε βάρος της κοινωνικής συνοχής, ενώ απέρριψε τις ενστάσεις για ενδεχόμενη μετακύλιση αυτής της δαπάνης προς τον καταναλωτή.