Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 09:54

Market Beat: Με τα διεθνή σε αναζήτηση τάσης οι όγκοι θα «αποκαλύψουν» τις προθέσεις

Οι χαμηλοί όγκοι συνέχισαν να σφραγίζουν τις συναλλαγές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Γεγονός που υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα των θεσμικών αυτή την εποχή, καθώς απουσιάζει η ροή ειδήσεων, με βαρύνουσα σημασία για την αγορά μετοχών και ομολόγων, από το εσωτερικό. Δικαιώνονται οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως τάση θα αποκτά η αγορά από τα όσα δονούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά πάντα στις συναλλαγές των Αθηνών θα παρεμβαίνουν διάφορα «φίλτρα», που σχετίζονται κύρια με τις προσδοκίες των ξένων θεσμικών για τις Τράπεζες.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι χαμηλοί όγκοι συνέχισαν να σφραγίζουν τις συναλλαγές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Γεγονός που υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα των θεσμικών αυτή την εποχή, καθώς απουσιάζει η ροή ειδήσεων, με βαρύνουσα σημασία για την αγορά μετοχών και ομολόγων, από το εσωτερικό. Δικαιώνονται οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως τάση θα αποκτά η αγορά από τα όσα δονούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά πάντα στις συναλλαγές των Αθηνών θα παρεμβαίνουν διάφορα «φίλτρα», που σχετίζονται κύρια με τις προσδοκίες των ξένων θεσμικών για τις Τράπεζες.

Είναι δείγμα της ζωντάνιας και των ισχυρών συμφερόντων που μάχονται στο ταμπλό η σχετική ανεξαρτησία από τη διεθνή προβληματική. Όπως για παράδειγμα χθες, που η αγορά μας εξάτμισε σταδιακά τα κέρδη (+0,9%) που εμφάνισε στο μέγιστο του ΓΔ λίγο πριν τις 12:20, για να καταλήξει σε αρνητικό πεδίο από τις 16:15 ως τις 16:42, με μέγιστη πτώση -0,28% στις 16:32. Οι εντολές όμως στο τελευταίο ημίωρο, έδωσαν έντονα ανοδική κίνηση στους βασικούς δείκτες, με κατάληξη που συνοδευόταν από μικρή σχετικά άνοδο. Ενώ οι δείκτες των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, παρασυρμένοι από τα κέρδη της Wall Street, εμφάνιζαν μεταβολές από +1% ως +1,85%. Ωστόσο όταν την Τρίτη εκείνοι υποχωρούσαν, η αγορά της Αθήνας έκλεισε με άνοδο.

Διεθνώς όμως η ατμόσφαιρα αλλάζει εύκολα. Η Wall Street είχε διασωθεί από τα εκπληκτικά θετικά αποτελέσματα εταιριών λιανικής πώλησης, τα οποία ώθησαν τη μετοχή του Target Corp κατά +20% και της Lowe's Cos Inc κατά +10%. Λιγότερο ευπρόσδεκτα ήταν τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Ιούλιο, που έδειξε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής διαχωρίζονται βαθιά για το αν θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ δήλωσαν ενωμένοι στην άποψη να σηματοδοτήσουν ότι δεν ήταν η μείωση αυτή μέρος από μια προκαθορισμένη πορεία προς πιο χαλάρωση.

Πράγματι, ενώ ένα «ζευγάρι» μελών της Fed τάχθηκαν υπέρ μιας βαθύτερης περικοπής 50 μονάδων βάσης, «αρκετοί» δεν ευνόησαν καθόλου την μείωση. Η απροθυμία αυτή δεν φαίνεται να ταιριάζει με την επιθετική τιμολόγηση της αγοράς για περισσότερες από 100 μονάδες βάσης μείωσης έως το τέλος του 2020. Τώρα η διάθεση για ρίσκο εξαρτάται πλέον από το πώς ο πρόεδρος του Fed Jerome Powell θα επιλέξει να εκφραστεί στην ομιλία του Jackson Hole την Παρασκευή.

Επίσης, οφείλονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι αγορές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και πόσο επιθετικά θα μπορούσε να διευκολύνει την πολιτική.

Επιστρέφοντας στα της δικής μας αγοράς εκτιμούμε: Υπάρχει κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον, που μπορεί να έχει πολλές και εντελώς διαφορετικές εξηγήσεις.  Καμία όμως δεν θα είναι αξιόπιστη, πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ή ακόμα καλύτερα, προ του τέλους του μήνα. Με τόσο μεγάλη εξάρτηση της επενδυτικής διάθεσης  από την Fed, οι επενδυτές ήταν δικαιολογημένα προσεκτικοί, περιμένοντας την ομιλία του προέδρου της στο ετήσιο forum στο Jackson Hole, ανεξάρτητα… «εξαρτημένοι».

Από την έκδοση της «Ν» αναφέρουμε τη σειρά των γεγονότων του Σεπτεμβρίου που ενδιαφέρουν τους επενδυτές: Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και τις επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 4η Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α' τρίμηνο εφέτος ήταν 1,3%.

Την επομένη ημέρα, στις 5 του μηνός, θα συνέλθει το Euro Working Group, με τον νέο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού. Αναμένεται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την εξέλιξη στα βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ και στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός καταφτάνουν οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. 

Από την Ν ως προς τις εξελίξεις από την πολιτικά βασανισμένη Ευρώπη πληροφορηθήκαμε :

Στην πρώτη Σύνοδο του G7, στην οποία θα συμμετέχει ως πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον, θα θελήσει να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραμείνει μία υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή και μετά το Brexit. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία ότι αξίζει να δεχθούν μία επαναδιαπράγμευση της συμφωνίας αποχώρησης, για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο του νο deal Brexit. Την ίδια ώρα ωστόσο θα αναζητήσει συμμαχίες εκτός ηπείρου για να πάει κόντρα στα σχέδια της Ε.Ε. για το ΔΝΤ, αλλά και θα θελήσει να αποσπάσει δεσμεύσεις για εμπορικές συμφωνίες.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Γερμανία εξέδωσε την Τετάρτη 21/8 ομόλογο 30ετους διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας του επικρατεί διεθνώς και η οποία ωθεί τους επενδυτές να επιζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικού εμπορίου Target (+20%) και Lowe’s (+10,4).

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Σε δίλημμα βρέθηκαν οι αξιωματούχοι της Fed για το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων. Δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μεγαλύτερη μείωση και συγκεκριμένα κατά 50 μονάδες βάσης προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός που είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Στη Wall Street, o Dow Jones  ενισχύθηκε +0,93% ή 240,29 μονάδες στις 26.202,73 ο S&P σημείωσε άνοδο +0,82% στις 2.924,43 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,9% στις 8.020,21 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,7%), Boeing (+2,4%) και Cisco Systems (+1,8%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Walmart (-0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 55,68 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1087 δολάρια από 1,1096 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,58%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,21% στις 375,80 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,11% στις 7.203,97 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,3% στις +11.802,25 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,7% στις 5.435,48 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα +0,97% στις 8.701,50 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη +1,77% στις 20.847,07 μονάδες.

Οριακά πάνω από το 50% από τους Βρετανούς (52%) τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια οριστική συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα χθεσινής δημοσκόπησης, δύο μήνες πριν από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συζητήσει κατά τις συνομιλίες, που θα έχει αργότερα σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη σύνοδο του G7 το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό.

Επιπλέον, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία .

ΧΑ

Μικρή άνοδος, κόντρα στην ισχυρή ανοδική τάση διεθνώς, με χαμηλό τζίρο

Στην τρίτη συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,18 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (828,30), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 837,17 από 833,17 μονάδες, την Τρίτη, στις 12:19. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο που έφθασε στις 827,39 από 822,75 μονάδες την προηγούμενη, στις 16:32. Μετά το ελάχιστο ακολούθησε αντίδραση για να επιστρέψει στις 17:00 στις 832,67, ήτοι 5,28 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας σε 28 λεπτά της ώρας.

Ο ΓΔ δεν κρατήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο και τα σημαντικά ανοδικά του διαστήματα ήταν από τις 11:18 ως τις 12:31 και από τις 16:32 ως τις 17:00. Μετά από το πρώτο ανοδικό διάστημα, κύματα εντολών πώλησης αναίρεσαν την προσπάθεια αντίδρασης από τα διαρκώς νεότερα χαμηλά τα οποία  εμφανιζόντουσαν με τις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα. Σήμερα όμως ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +0,36% σε αντίθεση με τα άλματα των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ που ώθησαν ψηλότερα οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στη Wall Street.

Ήταν σχετικά παρόμοια συνεδρία με την προηγούμενη με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε μετοχές όπως ΛΑΜΔΑ +4,43%, ΔΕΗ +1,93%, και ΟΛΠ +1,73%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 690,86 από 667,72 μονάδες με μεταβολή +3,47% από -0,40% την προηγούμενη.

Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στο πρώτο δίωρο. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΜΠΕΛΑ -2.26%, ΜΟΗ -2,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,43%,  ΦΡΛΚ -1,12% και ΑΡΑΙΓ -1,11%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδική δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.

Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σημαντική ως προς το αποτέλεσμα (μικρή άνοδος αντί του διεθνούς άλματος των τιμών) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με ανοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα μετά το πρώτο δίωρο. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με μεταβολές από +1,1% ως  +1,7%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,241 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ αποκλειστικά). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (2 από 4 μονάδες)  αλλά με μεταβολή 0 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,00% αφού πέρασε στο 1,99% κατέληξε στο 2,00%.

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 5,33 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,557 από 57,351 δις ευρώ την προηγούμενη.      

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,47% από -0,40%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,88% από +0,69%, την ΕΤΕ στο +2,39% από +0,79%, ΕΥΡΩΒ +3,08% από -1,94% και την ΠΕΙΡ στο +8,06% από -1,59%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,57% από -0,44%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 11) και δυο ΑΔΜΗΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,36% οδηγήθηκε στις 832,72 από 829,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2043,73 από 2034,70 με μεταβολή +0,44%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε λίγο πάνω  από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,789 από 45,512 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,241 από 6,929 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 37,616 από 35,756 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,121 από 1,134 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 51, των καθοδικών 45 από 43 και 28 από 20 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μικρή αλλά σταθερή προσήλωση στις ευοίωνες προσδοκίες

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές έδωσαν στον FTSE25 μέτρια κέρδη. Με εμφάνιση του μέγιστου στις 2055,04 μονάδες στις 12:26. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2030,42, έγινε στο δεύτερο μέρος στις 16:32 για την ακρίβεια. Στις 17:00 όμως τον είχαν οδηγήσει στις 2045,40 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2043,73 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,44%. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 12,801 από 12,736 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1427 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2061,00, κατώτερο τις 2033,00 και τελευταίες πράξεις στις 2049,00 από 2043,50 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 173 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2047,00 από 2045,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.489 από 15.578 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 250 από 251.

Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου, ο όγκος ανήλθε στα 145 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 141 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 44 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Οκτωβρίου) διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.

Από την Ν πληροφορηθήκαμε: Με την πρόεδρο της Bank of China για την Ευρώπη, Zhou Li Hong, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κυρία Zhou ανακοίνωσε την ίδρυση, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποκαταστήματος της Bank of China στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Γερμανία εξέδωσε την Τετάρτη 21/8 ομόλογο 30ετους διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας του επικρατεί διεθνώς και η οποία ωθεί τους επενδυτές να επιζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια. 

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 22/8, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων των ΗΠΑ και την πιθανότητα εφαρμογής δημοσιονομικών κινήτρων παγκόσμια απορρόφησαν τη ζωντάνια από τις αγορές.

Οι κινήσεις ήταν ελάχιστες, με τον ευρύτερο δείκτη της MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία με μεταβολή αρχικά -0,2% σε σύνοδο με πολύ χαμηλούς όγκους ενώ στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,49%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά πρόσθεσε +0,1%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,04%, όπως και ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης που από το -0,1%, στις 8:40 δική μας ώρα έχανε -0,38%.Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 υποχώρησαν κατά 0,04%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν 0,09%