Για τα τέλη Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης η συζήτηση του αιτήματος εξυγίανσης της ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ, μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, με βάση την οποία η βορειοελλαδική χαρτοβιομηχανία περνάει στον έλεγχο του λιβανέζικου ομίλου INDEVCO Group.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Για τα τέλη Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης η συζήτηση του αιτήματος εξυγίανσης της ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ, μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, με βάση την οποία η βορειοελλαδική χαρτοβιομηχανία περνάει στον έλεγχο του λιβανέζικου ομίλου INDEVCO Group.
Τη συμφωνία εξυγίανσης, εκτός από την ιδιοκτήτρια οικογένεια Χαΐτογλου και τους νέους επενδυτές, υπογράφουν πιστωτές που κατέχουν σχεδόν το 70% των υποχρεώσεων της ΧΑΡΤΕΛ, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 62 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι προφανώς και οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) στις οποίες το άνοιγμα της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας φθάνει τα 35 εκατ. ευρώ.
Αν, όπως αναμένεται, το δικαστήριο επικυρώσει τη συμφωνία, η παραγωγική δραστηριότητα της ΧΑΡΤΕΛ μαζί με τους εργαζόμενους θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία που θα ελέγχεται από τη Frem Industrial, μέλος του ομίλου INDEVCO, πολυεθνικού κολοσσού του κλάδου που ανήκει στην οικογένεια Frem και ο οποίος έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα τις Unipak και ΠΑΚΟ.
40 χρόνια ζωής
Η ΧΑΡΤΕΛ, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας στον τομέα παραγωγής χαρτοκιβωτίων και λοιπών προϊόντων χάρτινης συσκευασίας. Με δύο εργοστάσια σε Καλοχώρι και Σίνδο, παράγει πολλά προϊόντα, όπως τα κλασικά RSC χαρτοκιβώτια αμερικανικού τύπου σε διάφορους κυματισμούς, χαρτοκιβώτια με χρήση καλουπιών, τελάρα για φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς και διαφορετικούς κλάδους.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα ο τζίρος της να μειώνεται, ο δανεισμός της να αυξάνεται, να συσσωρεύει ζημίες και να παρουσιάζει αρνητική καθαρή θέση ήδη από το 2013, με αρνητικά ίδια κεφάλαια σχεδόν 40 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2019.
Οι πωλήσεις της στις τελευταίες χρήσεις υπολογίζονται στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 είχε γράψει κύκλο εργασιών 45 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 1 εκατ. ευρώ. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών και να διασωθεί η βιομηχανία, οι πιστώτριες τράπεζες και η οικογένεια Χαΐτογλου έκριναν ότι προσφορότερη λύση είναι η πώληση σε μια μεγάλη ομοειδή εταιρεία, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
Το σχέδιο εξυγίανσης
H συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους 12,6 εκατ. ευρώ από τη FREM Industrial για την εξόφληση ισόποσων οφειλών προς τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Επίσης, σε Εθνική και Πειραιώς, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές, θα μεταβιβαστούν ακίνητα της ΧΑΡΤΕΛ, αξίας 5 εκατ. ευρώ (μεταξύ αυτών το βιομηχανικό πάρκο στον Άγιο Αθανάσιο). O επενδυτής δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να καλύψει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή σε είδος μέχρι την υλοποίηση της συναλλαγής. Οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε μηνιαίες δόσεις, σε βάθος 20 χρόνων.