Σε γεύμα της Ένωσης των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Ένωσης, Klemens Semtner, οικονομικού ακολούθου της πρεσβείας της Γερμανίας, παρακάθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.
Στο πλαίσιο του γεύματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε όλες τις πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας και τις εξελίξεις που πρόσφατα έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
1. Τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα και διεθνείς συνθήκες (αγωγοί Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και Δυτικών Βαλκανίων, αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκία - Ελλάδα, Περιφερειακή Αγοράς ΝΑ Ευρώπης).
2. Την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις επερχόμενες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο από ιδιώτες όσο και τη ΔΕΗ.
3. Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την επέκταση του δικτύου αερίου σε νέες περιοχές και πόλεις.
4. Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα το θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία, το νέο νόμο για τα βιοκαύσιμα και το υπό διαβούλευση νόμο για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.
Όπως τόνισε o υφυπουργός, οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο, που μέσα στο διάστημα των 22 μηνών της Νέας Διακυβέρνησης έχει ήδη αποφέρει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ μόνο στον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων, όταν κατά τη διετία 2002-2003 το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας ήταν 96 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις προς τον υφυπουργό που αφορούσαν κυρίως το διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή των νέων ιδιωτικών μονάδων, τις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας, την προώθηση των επενδύσεων από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και την αξιοποίηση της βιομάζας.
Παρόντες στο γεύμα ήταν οι ακόλουθοι των πρεσβειών 19 χωρών στην Αθήνα και συγκεκριμένα των Καναδά, Ρωσίας, Αυστρίας, Βελγίου, Ισπανίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ελβετίας, Φιλανδίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Κροατίας, Λιθουανίας και της Γερμανίας.