Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 18:20

Ε.Κ.: Στόχος η κατάργηση των «κόκκινων» κωδικών

Με στόχο να μην υπάρξουν στο μέλλον «κόκκινοι» κωδικοί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταργεί την άτυπη πίστωση για τον συμψηφισμό αγοράς και πώλησης μετοχών και στο εξής κάποιος επενδυτής, για να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών εντός τριών ημερών, θα πρέπει να προκαταβάλει το 40% της αγοράς μετοχών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα πρέπει ο επενδυτής να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλείας προκειμένου να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών εντός τριών ημερών χωρίς να πληρώσει την αξία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επενδυτής έχει χαρτοφυλάκιο 1.000 ευρώ και θέλει να προχωρήσει σε αγοραπωλησία μετοχών εντός τριών ημερών με την άτυπη μορφή δανεισμού του λεγόμενου Τ+3, μπορεί να αγοράσει άλλα 1.500 ευρώ και να τα πουλήσει μέσα σε τρεις μέρες χωρίς να πληρώσει το τίμημα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Πιλάβιος τόνισε, δεν θα πρέπει «τζαμπατζήδες» πια να ασχολούνται με το Χρηματιστήριο και έδωσε δύο μήνες προθεσμία να υπαχθούν οι ΑΧΕ στην προσαρμογή αυτή.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πιλάβιο, έχουν ανακαλυφθεί κάποιες περιπτώσεις που ο πελάτης πήγαινε την τρίτη ημέρα και, αντί για χρήματα, κατέβαλε μία προσωπική επιταγή. Από την πλευρά της, η χρηματιστηριακή εταιρία την κράταγε στα συρτάρια της σαν εξοφλημένη και την άλλη μέρα χορηγείτο άλλη επιταγή προκειμένου να καλύψει την προηγούμενη. Από εδώ και στο εξής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει τέλος στο φαινόμενο αυτό και οποιαδήποτε επιταγή δίνεται, θα πρέπει να κατατίθεται αυτομάτως στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ