Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 07:30

Goldman Group: Αγοράζει το 10% της Industrial & Commercial στην Κίνα

ΕΚΛΕΙΣΕ η συμφωνία της Goldman Sachs Group Inc. και δύο ακόμη συνεργατών, για την αγορά του 10% της Industrial & Commercial Bank της Κίνας, αντί του ποσού των 3,78 δισ. δολ., προκειμένου να κερδίσουν μερίδιο στην μεγαλύτερη δανείστρια της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο.

Η Goldman, η δεύτερη σε μέγεθος χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, θα αγοράσει το 7% της Industrial & Commercial αντί ποσού 2,58 δισ. δολ., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέχρι δημοσιοποιηθεί η συμφωνία αργότερα σήμερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H συμφωνία πώλησης θα υπογραφεί σήμερα στο Πεκίνο, είπε ο Wang Zhenjun γενικός διευθυντής της Industrial & Commercial, σε τηλεφωνική συνέντευξη. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Goldman, Henry Paulson, θα παρίσταται. Η συμφωνία, αποτελεί αντικείμενο τελική έγκρισης από την αρμόδια επιτροπή τραπεζών της Κίνας.

Ο Mei Zhang, εκπρόσωπος της Goldman στο Χονγκ Κονγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και ο Faith Thoms, εκπρόσωπος της Allianz στη Σιγκαπούρη. Η Catherine Lai, εκπρόσωπος της American Express στο Χονγκ Κονγκ, δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει το θέμα.

Ο όμιλος με επικεφαλής της Goldman σχεδίαζε τον Αύγουστο να καταβάλλει περίπου 3,1 δισ. δολ. για το μερίδιο στην τράπεζα, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι η Royal Bank of Scotland Plc., η Merrill Lynch και ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing, συμφώνησαν τον Αύγουστο να αγοράσουν το 10% της Bank of China, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κίνας, αντί του ποσού των 3,1 δισ. δολαρίων.

Η Allianz, η οποία έχει venture ασφαλειών στην Κίνα με την Citic Trust & Investment Co., θα μπορεί να διανέμει τα προϊόντα της χρησιμοποιώντας το δίκτυο καταστημάτων της Industrial & Commercial. Η τράπεζα έχει περισσότερους από 100 εκατ. πελάτες στα 21.223 καταστήματά της που διαθέτει στη χώρα.

Τέλος, η American Express έχει συνεργασία με την Industrial & Commercial για να πουλήσει πιστωτικές κάρτες στην Κίνα. Οι φίρμες, είπαν πέρυσι ότι επιδιώκουν να εκδώσουν 100.000 πιστωτικές κάρτες το 2005 και έως 4 εκατ. κάρτες την επόμενη δεκαετία.

Η Goldman επενδύει κάποια από τα κεφάλαια της φίρμας, όπως και μέσω του κεφαλαίου GS Capital Partners V, το οποίο διαχειρίζεται επενδύσεις για πελάτες και υπαλλήλους. Το κεφάλαιο της Goldman ενδέχεται να συμφωνήσει στην αύξηση του μεριδίου στην Industrial & Commercial κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης δημόσιας εγγραφής, είπαν τον μήνα που πέρασε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.