Είναι πραγματικά σύνηθες αλλά και παράξενο το πώς «συνωμοτεί» το σύμπαν ώστε να συνδυάζονται τα γεγονότα με τη στατιστική και τα συμπεράσματα που αυτή υπαγορεύει. Η στήλη έχει άποψη για την εικόνα των διεθνών αγορών την οποία διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις του Προέδρου Τραμπ και έχει εκφράσει την εκτίμηση πως η τελευταία παρέμβαση του δεν είχε στόχο την πίεση στους διαπραγματευτές του Πεκίνου αλλά στη Fed.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Είναι πραγματικά σύνηθες αλλά και παράξενο το πώς «συνωμοτεί» το σύμπαν ώστε να συνδυάζονται τα γεγονότα με τη στατιστική και τα συμπεράσματα που αυτή υπαγορεύει. Η στήλη έχει άποψη για την εικόνα των διεθνών αγορών την οποία διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις του Προέδρου Τραμπ και έχει εκφράσει την εκτίμηση πως η τελευταία παρέμβαση του δεν είχε στόχο την πίεση στους διαπραγματευτές του Πεκίνου αλλά στη Fed.
Ως γνωστό είχε ανακοινώσει επιπλέον κινεζικά προϊόντα υποψήφια για δασμολόγηση που θα ίσχυε από την 1η Σεπτεμβρίου προκαλώντας κύματα πανικού στις αγορές μετοχών και στροφή των κεφαλαίων σε ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Αλλά είναι επίσης σαφώς εκφρασμένη η εκτίμησή μας πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεγάλη ευαισθησία στην εικόνα που παρουσιάζει η Wall Street που θέλει να αποτυπώνει την επιτυχία της οικονομικής του πολιτικής. Ειδικά τώρα που πλησιάζει η χρονιά της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ.
Χθες λοιπόν το πρωί από την ανησυχία να μην περάσουν στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης οι νέοι δασμοί για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και άλλα καταναλωτικά αγαθά, ανακοινώθηκε πως θα καθυστερήσουν. Γιατί αυτή την εποχή υπάρχουν οι εκπτώσεις των καταστημάτων λιανικής λόγω διακοπών του καλοκαιριού και θα προκαλούσαν ανησυχία οι αυξήσεις. Έτσι χθες είχαμε για άλλη μια φορά φρένο στις ρευστοποιήσεις από τον πανικό που προκλήθηκε και εμφανίστηκε ένα ράλι ανακούφισης που πιθανά θα συνεχιστεί αφού σήμερα το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά παρά τα απογοητευτικά δεδομένα της Κίνας για τον Ιούλιο.
Τώρα με βάση τα δεδομένα της στατιστικής προϊστορίας η ζώνη γύρω από τις 810 μονάδες αποτελεί ισχυρή στήριξη και χθες μετά την διπλή εγγραφή των 807 μονάδων οι κινήσεις των θεσμικών με μεγάλους όγκους για δεκαπενταύγουστο ανέβασαν τον ΓΔ κατά 10 μονάδες και τον έκλεισαν 11 ψηλότερα. Η εκτίμησή μας είναι πως σήμερα θα μπει και στην Αθήνα φρένο στην πτώση αφού τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από χθες είχανε μετατρέψει στο τέλος τις απώλειες σε κέρδη.
Θυμίζουμε: «Η εκτίμησή μας είναι πως οι τοποθετήσεις, με βάση την προσδοκία μιας αλλαγής της πολιτικής σκηνής προς το καλύτερο, άρχισαν όταν η αγορά βρισκόταν στα μέσα Απριλίου, δηλαδή κοντά στις 760 και 780 μονάδες. Ως εκεί μπορεί να φθάσει άνετα στην πτώση της, αν και το ευκταίο είναι να σταματήσει η διόρθωση στις 810 μονάδες. Ενώ σε πρώτη φάση μια στήριξη στις 825 υπάρχει για να λειτουργήσει σαν αφορμή για ανάσα στην διαφαινόμενη κάθοδο». Ο ΓΔ έκλεισε προχθές στις 731,16. Αλλά στην Αθήνα τα κάστρα, που ορίζει η στατιστική προϊστορία, πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο. Είχε απομείνει η στήριξη στο επίπεδο των 825 μονάδων, από την προηγούμενη φορά που αναφερθήκαμε σε επίπεδα τιμών για πιθανές στηρίξεις.
Χθες οι θεσμικοί με τις επιλογές τους το «έκαψαν» με το καλημέρα. Αφού ο ΓΔ άνοιξε σχεδόν πάνω στις 825 μονάδες (825,81) χτύπησε ελαφρά στο πρώτο λεπτό ανώτερο στις 825,91, και στο τρίτο λεπτό εγκατέλειπε και τις 820 μονάδες, κινούμενος καθοδικά. Η στήριξη είχε γίνει οροφή με απλές κινήσεις και αντίδραση εμφανίστηκε, αφού ο ΓΔ έπιασε τιμές γύρω από τις 817 μονάδες. Ήταν δε ικανής ισχύος αφού ο δείκτης κατάφερε λίγο πριν τις 12:00 να χτυπήσει τις 825,90. Δεν κρατήθηκε όμως ούτε δυο λεπτά σε αυτά τα επίπεδα. Με τη συμπλήρωση 4 ωρών διαπραγμάτευσης ο ΓΔ έχανε πάνω από -2%, οι Τράπεζες πάνω από -4% και ο 25άρης είχε χτυπήσει τιμή κάτω των 2000 μονάδων. Ο τζίρος είχε περάσει τα 40 εκατ. ευρώ, υψηλός για τη βδομάδα του δεκαπενταύγουστου. Κατέληξε σε στα 97,460 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης διεθνώς.
Λίγο κάτω του -1% ήταν οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών, πριν περάσουν σε κέρδη. Αφού οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό στη Wall Street, όπου πανηγύρισαν την αναβολή της δασμολόγησης σε συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα. Επίσης απουσίαζε το άγχος της αργίας που ισχύει για την Αθήνα. Αλλά η απουσία βάθους εδώ, έδωσε μια αγριότητα στις συναλλαγές. Η εικόνα της αγοράς έφτασε στα χειρότερά της όταν ορίστηκε πυθμένας, δυο φορές, οι 807 μονάδες, στις 16:26 και στις 16:32. Κατόπιν η άνοδος της Wall Street, λειτούργησε παγκόσμια ευεργετικά, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να γίνει 11 μονάδες πάνω από τον πυθμένα. Σημερινός προσανατολισμός ο ανοδικός.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανέκαμψε η Wall Street από την αναβολή των δασμολογήσεων και γνωστοποιήθηκε ότι θα συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά από δύο εβδομάδες.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,44% ή 372,5 μονάδες στις 26.279,91, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,48% στις 2.926,32 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,95% στις 8.016,36 μονάδες.
Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+4,2%) και Intel (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-0,6%) και Boeing (-0,1%).
Στο μεταξύ στο 1,8% διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, έναντι 1,6% τον Ιούνιο.
Ο θετικός αντίχτυπος από το μέτωπο των δασμών οδήγησε σε άνοδο στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,67%. Σημειώνεται ότι το spread μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου σχεδόν μηδενίστηκε.
Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «άλμα» 4% στα 57,10 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.514 δολάρια η ουγκιά.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδικά κατέληξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρεθούν προϊόντα από τα υποψήφια σε επιπρόσθετους δασμούς.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,54% στις 372,40 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.250,90 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 11.750,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,99% στις 5.363,07 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 8.695,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,36% στις 20.539,43 μονάδες.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σημαντικά χειρότερα του αναμενόμενου είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραπέμπει σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Αύγουστο υποχώρησε στο -44,2, έναντι του -28,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο -13,5 έναντι του -7,0 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,1185 δολάρια από 1,1216 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Νέα πτώση της τάξης του -1,5%, από -2,9% μισή ώρα πριν το κλείσιμο
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 5,335 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (831,16), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 825,91 από 847,12 μονάδες τη Δευτέρα στις 10:31. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μικρής διάρκειας πτωτική πορεία, που στις 11:03 οδήγησε τον ΓΔ στις 816,7 μονάδες από όπου αντέδρασε ανοδικά για να επιστρέψει στις 825,9 μονάδες στις 11:50. Αλλά τότε φάνηκε η αδυναμία της αγοράς να κρατηθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε πτωτική μεταβολή κάτω του -1% όπως ήταν οι μεταβολές των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Πυροδότησε ρευστοποιήσεις θέσεων η υποχώρηση μετά τις 12:00 και ξεκίνησε μια αναζήτηση πυθμένα με σταθερής και σχετικά μεγάλης πτωτικής κλίσης πορεία που όρισε στις 16:32 κατώτερο τις 807,01 από 822,03 μονάδες την προηγούμενη.
Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και το σημαντικό ανοδικό του διάστημα ήταν αυτό της τελευταίας μισής ώρας. Πριν από αυτό κύματα εντολών πώλησης αναιρούσαν την προσπάθεια αντίδρασης από τα διαρκώς νεότερα χαμηλά τα οποία εμφανιζόντουσαν όσο ίσχυε η διάθεση φυγής από το ρίσκο στην κεφαλαιαγορά του ευρώ. Έτσι έγραψε ελάχιστο στις 807 και τον κίνησαν ανοδικά ως τις 17:00 με άνω όριο τις 816 μονάδες Στις 17:00 τον άφησαν στις 816,95 με κλείσιμο στις 818,51 από 831,16, που ήταν πιο κοντά στο μέσο της διακύμανσης της μέρας.
Ήταν σαφώς διαφορετική συνεδρία από της Δευτέρας με την επιμονή των πιέσεων ως το τέλος σε μετοχές όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,76%, ΕΧΑΕ -3,69%, ΑΡΑΙΓ -3,37%, ΜΠΕΛΑ και ΛΑΜΔΑ -2,7%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς μετά την πρώτη ώρα, αλλά και της ζήτησης στο τέλος που άλλαξε την εικόνα της συνόδου ριζικά. Η ημερήσια πτώση του δείκτη τους (-6,12% στο κατώτερο μέρας) ήταν υπαίτια της καθόδου του ΓΔ (-2,9%) όταν χτύπησε το κατώτερο ημέρας. Κατέληξε όμως με πτώση -1,68% στις 655,85 μονάδες.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στο πρώτο λεπτό και στις 11:50. Μετοχές που συνέβαλλαν ανοδικά (άμυνα στις απώλειες των δεικτών) ήταν η ΤΙΤΚ +0,51%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της έντονα ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την επιμονή των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες τον κλάδο που στο κλείσιμο ήταν ο πλέον κερδισμένος από το κατώτερό του.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μεγαλύτερη πτώση) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα με μικρές πτωτικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα από τα μέσα στο πρώτο μέρος ως το τελευταίο ημίωρο. Υπήρξαν κινήσεις απορρόφησης, χωρίς να επιτύχουν εμφάνιση θετικού πρόσημου. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν απόλυτα την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με κέρδη από +1% ως +1,6%.
Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 12,540 εκατ. ευρώ (για ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9,140 εκατ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ 2,639 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ 761.625 ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (5 από 7 μονάδες) αλλά με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,16% κατέληξε στο 2,13%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 11,50 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,923 από 57,596 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,68% από -4,85%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,36% από -5,14%, την ΕΤΕ στο -2,19% από -5,71%, ΕΥΡΩΒ -2,78% από -3,36% και την ΠΕΙΡ στο -1,64% από -6,15%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,08% από -4,15%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 17) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,52% οδηγήθηκε στις 818,51 από 831,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2018,60 από 2046,06 με μεταβολή -1,34%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο παρέμεινε λίγο ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,460 από 65,350 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,540 από 6,611 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 79,456 από 53,640 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,849 από 2,248 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 21 από 26, των καθοδικών 79 από 88 και 23 από 12 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η αργία επιβάλει ολοκλήρωση της μετακύλησης θέσεων
Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, ο FTSE25 σημείωσε πάλι απώλειες. Με εγγραφή στις 11:37 του μέγιστου στις 2036,91 μονάδες. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 1990,72, έγινε στις 15:52 και 16:32. Στις 17:00 βρέθηκε στις 2016,98 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2018,60 αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,34%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 67,290 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 5834 συμβολαίων με τελευταίες πράξεις στις 2035,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 7410 ΣΜΕ, με ανώτερο μέρας τις 2049,00 μονάδες, κατώτερο τις 2005,50 και τελευταίες πράξεις στις 2045,00 από 2059,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 5.720 από 9.540 ΣΜΕ και ανέβηκαν στα 12.477 από 7.094 για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 150 ΣΜΕ.
Στα calls του FTSE25 λήξης Αυγούστου διαμορφώθηκε όγκος 148 συμβολαίων, για τιμές εξάσκησης στις 2000 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 228 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 240 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 120 για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2050 μονάδες.
Οι ασιατικές αγορές εντάχθηκαν στην παγκόσμια άνοδο των μετοχών σήμερα Τετάρτη 14/8, αφού η Ουάσιγκτον καθυστέρησε τη δασμολόγηση σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές και έδωσε την αναγκαία ανακούφιση στις αγορές που υποδουλώθηκαν σε πολιτικές και οικονομικές αναταραχές.
Η αναβολή στη δασμολόγηση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε υπερπήδηση της ανησυχίας που προκάλεσε μια σειρά από απογοητευτικά δεδομένα της Κίνας για τον Ιούλιο. Το γιεν αυξήθηκε μετά τις ειδήσεις σχετικά με την αδύναμη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και άλλα στοιχεία.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε χθεσινό του σημείωμα για την αγορά ανέφερε:
«ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ»
Ο νομισματικός πόλεμος που ξέσπασε μετά την τεχνητή διολίσθηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το γουάν πέραν της συμβολικού επιπέδου των 7 γουάν ανά δολάριο, δεν είχε επί του παρόντος αμερικανική απάντηση παρά την προτροπή Trump προς τη Federal. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία στο εγγύς μέλλον με τη Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι αυτό θα συμβεί λίγο πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2020 !
Όμως, η αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζει να τροφοδοτείται και από άλλα γεγονότα, δεδομένου ότι η αρνητική ψυχολογία που έχει εγκατασταθεί στις αγορές τείνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εξελίξεις που είναι ενδεχόμενο να αποτελέσουν μείζονες απειλές. Έτσι, η επί 11 εβδομάδες συντήρηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ με το αεροδρόμιο να παραμένει κλειστό δημιουργεί προβληματισμό για τους τρόπους που θα επιλέξουν οι Κινέζοι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, ξυπνώντας μνήμες από την αιματηρή καταστολή της Πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.
Επιπλέον, στην Αργεντινή οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν την πτώση του σημερινού μετριοπαθούς Προέδρου Μάκρι και την επάνοδο λαϊκιστών στην Προεδρία της Αργεντινής τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε υποχώρηση της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου αλλά και του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες, καθώς το σενάριο χρεωκοπίας της χώρας είναι πιθανό να επανέλθει. Ακόμη, στην Ιταλία o ελάχιστα φιλικός προς την Ευρώπη Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να επιδιώξει πρόωρες εκλογές διασπώντας την κυβερνητική συμμαχία καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να έχει τον τελικό λόγο για το χρόνο διεξαγωγής τους. Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον ασχολείται με το σχέδιο «νόμος και τάξη» για αντιμετωπίσει την αυξημένη παραβατικότητα στη Βρετανία και ελάχιστα με την αναζήτηση τρόπων για να αποφευχθεί το βλαπτικό για την οικονομία (τη Βρετανική αλλά και την Ευρωπαϊκή) ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.
Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές είναι περικυκλωμένες από «μαύρους κύκνους» καθώς τα σενάρια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιβεβαιώνονται, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου (μόλις -0,7% για το 90% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S & P στις ΗΠΑ). Ωστόσο, η αρνητική ψυχολογία είναι εμφανής στις κινήσεις όλων των διαχειριστών που στο σύνολό τους αποστρέφονται πλέον τους επενδυτικούς κινδύνους και συνεχίζουν να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών. Διατηρούν δε ολοένα και πιο αυξημένη ρευστότητα, αυξάνοντας σε κάποιο βαθμό τις τοποθετήσεις στο προσφιλές επενδυτικό καταφύγιο, το χρυσό, καθώς οι αποδόσεις πολλών ομολόγων είναι πλέον αρνητικές.
Με τα δεδομένα αυτά, τα σενάρια αυτονόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ακυρώνονται στην παρούσα φάση, καθώς η παγκοσμιοποιημένη φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους συμπαρασύρει και το Χ.Α. Επισημαίνεται πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο έχει καταγραφεί μόνο μια ανοδική συνεδρίαση, το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς καταλύτες, όπως την προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της περιοχής, το αναβαθμισμένο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ (πάνω από 800 εκ. ευρώ) αλλά και τη προοπτική άμεσης άρσης των capital controls. Σημαντικές εξελίξεις που αγνοούνται ωστόσο στην παρούσα φάση ελέω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, με το Γ.Δ. να διασπά καθημερινά τις στηρίξεις πάνω από τις 800 μονάδες και να ετοιμάζεται να αναμετρηθεί σύντομα με τα επίπεδα των 780 μονάδων !
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές εντάχθηκαν στην παγκόσμια άνοδο των μετοχών σήμερα Τετάρτη 14/8, αφού η Ουάσιγκτον καθυστέρησε τη δασμολόγηση σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές και έδωσε την αναγκαία ανακούφιση στις αγορές που υποδουλώθηκαν σε πολιτικές και οικονομικές αναταραχές.
Η αναβολή στη δασμολόγηση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε υπερπήδηση της ανησυχίας που προκάλεσε μια σειρά από απογοητευτικά δεδομένα της Κίνας για τον Ιούλιο. Το γιεν αυξήθηκε μετά τις ειδήσεις σχετικά με την αδύναμη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και άλλα στοιχεία.
Τα χρηματιστήρια της Wall Street αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υποχώρησε από την 1η Σεπτεμβρίου ως προθεσμία για την επιβολή δασμών 10% στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές, καθυστερώντας τους δασμούς για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και άλλα καταναλωτικά αγαθά, ελπίζοντας να μειώσει τον πιθανό αντίκτυπό τους στις εκπτώσεις λόγω διακοπών στις Η.Π.Α.
Η άνοδος στις μετοχές των ΗΠΑ ανέβασε τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, στις 9:00 δική μας ώρα, κατά 0,88%.
Ο δείκτης Shanghai Composite στις 9:00 δική μας ώρα προχώρησε 0,67%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τραυματίστηκε από τις μεγάλες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, αυξήθηκε κατά 0,57%.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας προχώρησε 0,69% και ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,94%.
Ωστόσο, το ευρύ κλίμα της αγοράς παρέμεινε εύθραυστο, δεδομένου ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθεί να μην έχει επιλυθεί. Η αβεβαιότητα γύρω από τους πολιτικούς κινδύνους, όπως οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ, εξακολουθούν να κρατούν τους επενδυτές στις παρυφές των συναλλαγών.