Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 15:52

Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με λιγότερο από δύο ώρες συνεδρίασης να απομένουν. Στο στόχαστρο βρίσκονται σταθερά οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες και είχαν επιδοθεί σε άκρως εντυπωσιακό ράλι φέτος. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 5.3% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 2,8%. 

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με λιγότερο από δύο ώρες συνεδρίασης να απομένουν. Στο στόχαστρο βρίσκονται σταθερά οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες και είχαν επιδοθεί σε άκρως εντυπωσιακό ράλι φέτος. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 5.3% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 2,8%. 

Η βουτιά του ελληνικού τραπεζικού δείκτη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είναι μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, αφού ο κλάδος έχει δει την αξία του να διπλασιάζεται φέτος. Έχει όμως να κάνει εν πολλοίς και με το ευρύτερο κλίμα, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετοχών. 

Ανά την Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές δέχονται το τελευταίο διάστημα πιέσεις, εν μέσω όξυνσης του πολιτικού ρίσκου, επίμονων εμπορικών αντιπαραθέσεων, αλλά και αλλεπάλληλων ζοφερών στοιχείων για τις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου. Με τη Γερμανία να φλερτάρει με ύφεση, την Βρετανία να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2012 υπό την απειλή του άτακτου Brexit, τη Γαλλία σε τροχιά αποθέρμανσης και την Ιταλία στη δίνη νέας κυβερνητικής κρίσης, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η αγορά έχει εν πολλοίς προεξοφλήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τον Σεπτέμβριο το καταθετικό επιτόκιο, που είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος, από το -0,4% στο -0,5%, ενώ δεν σταματήσει εκεί. Ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) φαίνεται να είναι στα σκαριά και μένει να φανεί, εάν η κεντρική τράπεζα θα θελήσει να μειώσει και το βασικό επιτόκιο δανεισμού, που είναι στο μηδέν. 

Τα αρνητικά επιτόκια συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών τραπεζών, που σε συνδυασμό με την ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος κατεβάζουν τον πήχη των προβλέψεών τους για τα ετήσια αποτελέσματα. Εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα, που θα αντισταθμίζουν έναν βαθμό τον «πόνο» της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην κερδοφορία των τραπεζών. Έως τότε ωστόσο οι μετοχές τους προβλέπεται να μένουν υπό πίεση. 

Στην περίτπωση των ελληνικών τραπεζών βέβαια το βλέμμα μένει σταθερά στραμμένο και στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν κάνει μεγάλα βήματα σε αυτό το πεδίο, αλλά η αγορά περιμένει την εφαρμογή και των σχεδίων της κυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ην άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme, APS). 

Εκτιμάτι ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Κατόπιν, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ. 

naftemporiki.gr