Η απότομη πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα έκανε αρκετούς επενδυτές να σκεφτούν το έως και πριν από λίγο καιρό αδιανόητο: την προοπτική αρνητικών επιτοκίων και στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει αυτή τη μοίρα. Αλλά για πόσο ακόμη; Στον κόσμο των ανατροπών και των νέων «όπλων» όλα είναι πιθανά.
Η απότομη πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα έκανε αρκετούς επενδυτές να σκεφτούν το έως και πριν από λίγο καιρό αδιανόητο: την προοπτική αρνητικών επιτοκίων και στις ΗΠΑ, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.
Όσοι δανείζουν μέσω των αγορών τα χρήματά τους συνήθως περιμένουν κάτι περισσότερο όταν αποπληρωθούν. Το επιτόκιο είναι αποζημίωση για τον πληθωρισμό ή αντανακλά το ρίσκο της επένδυσης. Σήμερα, ωστόσο, κρατικά ομόλογα άνω των 15 τρισ. δολαρίων ανά τον κόσμο εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν αυτές τις χώρες για να αποθηκεύσουν σε ασφαλές μέρος τα χρήματά τους.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει αυτή τη μοίρα. Εξάλλου, θυμίζει η WSJ, δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η Federal Reserve αύξανε τα επιτόκιά της και οι επενδυτές πόνταραν σε περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η οικονομία αναπτυσσόταν δυναμικά και η ανεργία υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
O κλιμακούμενος σινο-αμερικανικός πόλεμος, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαρκείς αναταραχές στις διεθνείς αγορές ανάγκασαν την αμερικανική κεντρική τράπεζα σε στροφή 180 μοιρών. Έτσι τον περασμένο μήνα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θέλησε να στείλει το μήνυμα πως η απόφαση αυτή ήταν απλά μία κίνηση «προσαρμογής» και όχι η έναρξη ενός επιθετικού γύρου χαλάρωσης. Οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν θα είναι μικρές και λίγες, φαινόταν να ξεκαθαρίζει, προκαλώντας απογοήτευση στις αγορές. Όταν ωστόσο τα τόνιζε αυτά ο εμπορικός πόλεμος δεν είχε ακόμη εξελιχθεί σε νομισματικό.
Η ραγδαία υποτίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου, αλλά και η υποχώρηση άλλων μεγάλων νομισμάτων, όπως του ευρώ και της στερλίνας έναντι του αμερικανικού, ενδεχομένως να μην επιτρέψουν στον Πάουελ να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αλλά να τον σπρώξουν σε μία πολιτική, πιο κοντά σε αυτήν που ζητάει ο Ντόναλντ Τραμπ: επιθετικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού, που θα αποδυναμώσουν το δολάριο.
Το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έκλεισε την Παρασκευή στο 1,73% και απέχει ακόμη πολύ τόσο από το μηδέν όσο και το ιστορικό ναδίρ του, στο 1,3%. Αλλά δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ήταν στο 3%. Και στην εποχή αυτή των ανατροπών όλα είναι πιθανά, ακόμη και η πτώση του υπό το μηδέν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal