Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 17:48

«Θέλουμε την Ελλάδα χώρα έντασης κεφαλαίου»

Τα βήματα εξωστρέφειας που σχεδιάζει για το 2006 η ελληνική οικονομική διπλωματία και τη στόχευση των νέων αγορών ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο πλαίσιο της ημερίδας «Το δύσκολο 2006: Ετος προκλήσεων για την ελληνική οικονομία», που διοργάνωσαν οι «Πολίτες για το μέλλον».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι μεταξύ των νέων αγορών, η στόχευση των οποίων έχει προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, βρίσκονται η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και φυσικά ο Αραβικός Κόσμος. Πρόσθεσε επίσης, την ξεχωριστή θέση που έχει για την οικονομική διπλωματία ο τομέας της ενέργειας, για τη διαχείριση του οποίου δημιουργείται στο υπουργείο Εξωτερικών ξεχωριστή διεύθυνση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επιδιώκουμε, οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις να έχουν τα «στρατηγεία» τους στην Ελλάδα και τα παραρτήματά τους στις γειτονικές χώρες, επωφελούμενες από το χαμηλό εργατικό κόστος. «Θέλουμε την Ελλάδα χώρα έντασης κεφαλαίου», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Μέργος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι πρέπει να εδραιώσουμε την εικόνα της χώρας της ποιότητας και της υψηλής τεχνολογίας. Ως παράδειγμα εξωστρεφούς βάσης ανέφερε τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει ένα σημαντικό μερίδιο στα Βαλκάνια και στρέφεται τώρα προς την Αίγυπτο και την Τουρκία. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν επίσης, πρόσθεσε, για τη ναυτιλία, τις εταιρείες συμβούλων, τις τεχνικές εταιρείες και άλλους τομείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ