Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 07:17

Έντονη κυβερνητική κινητικότητα για τα πλεονάσματα

Η προσέλκυση των επενδύσεων και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελούν κομμάτια του ίδιου «παζλ», με απώτερο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.Στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στην οικονομία και κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στις επαφές με τους εταίρους για το θέμα των πλεονασμάτων και δεύτερον, σε συναντήσεις με επενδυτές για να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η προσέλκυση των επενδύσεων και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελούν κομμάτια του ίδιου «παζλ», με απώτερο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στην οικονομία και κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στις επαφές με τους εταίρους για το θέμα των πλεονασμάτων και δεύτερον, σε συναντήσεις με επενδυτές για να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη χώρα.

Οι εκτός έδρας επαφές του πρωθυπουργού στόχο έχουν να βάλουν τις βάσεις για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος όσον αφορά τα πλεονάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη «κλειδώσει» τα ταξίδια σε Γερμανία και Ολλανδία, δύο χώρες οι οποίες παραδοσιακά ήταν αρκετά αυστηρές με τα ελληνικά προγράμματα.

Αναπτυξιακό πλαίσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εν όψει και της επικείμενης επίσκεψής του στο Παρίσι- συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. Κατά το τετ-α-τετ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση και γενικότερα οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε χθες σε πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, πιο ρεαλιστικούς στόχους, και ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας μετά από μια συμφωνία με τους εταίρους. Για να προσθέσει πως η ελληνική πλευρά θέλει να αναδείξει ότι «πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα συνδυασμένα με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που φέρνει υψηλότερη ανάπτυξη, είναι προς το καλό όλων. Και των δανειστών και της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον κύκλο επαφών με επενδυτές, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν «κλειδί» για την υλοποίηση του γαλάζιου σχεδίου. Μάλιστα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως οι συναντήσεις αυτές γίνονται ανοιχτά και ανακοινώνονται.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώθηκε η δέσμευση να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα η εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας.

Στο τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξει και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Επαφές με Βεστάγκερ

Τέλος, να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά την κ. Βεστάγκερ για όλα τα θέματα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού