Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 22:19

Χρηματιστήρια: Χτύπημα στις αγορές από Τραμπ και Σαλβίνι

Μία ημέρα κράτησε το ανοδικό ράλι των μετοχών, καθώς Ιταλία και Τραμπ επανέφεραν στις αγορές το φόβο και την ανασφάλεια, ολοκληρώνοντας μία από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους.

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Μία ημέρα κράτησε το ανοδικό ράλι των μετοχών, καθώς Ιταλία και Τραμπ επανέφεραν στις αγορές το φόβο και την ανασφάλεια, ολοκληρώνοντας μία από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεργαστούν με την Huawei (η κυβέρνηση από τον Μάιο έχει απαγορέψει στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό), προσθέτοντας επίσης πως η χώρα του δεν είναι ακόμα έτοιμη να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν νέες ανησυχίες για κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, με τους επενδυτές στη Wall Street για άλλη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα να επιλέγουν το δρόμο της ρευστοποίησης και τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά σχετικά υποτονικές απώλειες.

Στην Ευρώπη η επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας το β΄ τρίμηνο του 2019, το οποίο υποχώρησε στο -0,2%, έβαλαν τις βάσεις για τη χθεσινή πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων.

Οι ιταλικές μετοχές χτυπήθηκαν βάναυσα με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να κάνει βουτιά 2,48%, δεχόμενο ισχυρότατο πλήγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατρακύλησε σημειώνοντας απώλειες 4,49%.
Οι μετοχές των ιταλικών μετοχών τράβηξαν κάτω τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε 1,96% χαμηλότερα, αλλά και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 που κατέγραψε απώλειες 0,84%.

Με απώλειες 1,28% και 1,11% έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού αντίστοιχα, λιγότερα επώδυνα τα πράγματα στο Λονδίνο (-0,44%).

Στην Ασία δεν καταγράφηκε ξεκάθαρη τάση, μετά το ανοδικό ράλι στη Wall Street.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Σεούλ καταγράφοντας κέρδη 0,44% και 0,89% αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκαν η Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ, διαγράφοντας 0,71% και 0,69% αντίστοιχα.