Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 12:08

O εμπορικός πόλεμος κόβει την όρεξη για πετρέλαιο

Oι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις εμπορικές σχέσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα εντείνουν τις πιέσεις στη ζήτηση πετρελαίου, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Oι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις εμπορικές σχέσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα εντείνουν τις πιέσεις στη ζήτηση πετρελαίου, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου επικαλούμενη τον σινο-αμερικανικό πόλεμο και την ευρύτερη επιδείνωση των συνθηκών διεθνώς, η IEA υποβάθμισε για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες, την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Η «δίψα» για τον μαύρο χρυσό δεν σταματάει, αλλά επιβραδύνεται. Έτσι η υπηρεσία βλέπει τώρα αύξησή της κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως,. 

Μάλιστα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους η εικόνα της ζήτησης ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς τις IEA η πιο αδύναμη από το 2008, όταν και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βύθιζε τη μία μετά την άλλη τις οικονομίες σε ύφεση. 

Οι προειδοποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε βουτιά τις τιμές του πετρελαίου. Οι πιέσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά ανακόπτονται από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την κόντρα ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν. 

Πρόσφατα πάντως η Bank of America Merril Lynch προειδοποίησε ότι η τιμή του μπρεντ θα καταρρεύσει κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κοντά στα 20 δολάρια, εάν η Κίνα αποφασίσει να αγοράσει ιρανικό αργό ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμόυς στα προϊόντα. 

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή για δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων. Ωστόσο είναι γνωστό ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να απαντήσει με ανάλογους δασμούς. Έχει στα χέρια του όπλα όπως το γιουάν- που το ενεργοποίησε ήδη-, τα αμερικανικά κρατικά πετρέλαια, αλλά και το πετρέλαιο. 

Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και εκτιμάται ότι εξακολουθεί να εισάγει μικρές ποσότητες, παρά το αμερικανικό εμπάργκο. Αν ωστόσο θελήσει να δείξει ότι αψηφά τις ΗΠΑ και επαναλάβει σε κανονικούς ρυθμούς τις αγορές ιρανικού αργού, θα φέρει τα πάνω- κάτω στην αγορά. 

naftemporiki.gr