Πολύ ανησυχητική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέλιξη της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές της χώρας να συντονίσουν τις ενέργειές τους στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και το κοινό.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Πολύ ανησυχητική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέλιξη της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές της χώρας να συντονίσουν τις ενέργειές τους στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και το κοινό.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη συνάντηση που είχε ο επίτροπος για θέματα Υγείας, Βιτένις Αντρουκάιτις, με την υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας, της επισήμανε ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα στηρίξουν οικονομικά, αλλά και σε παροχή τεχνικής βοήθειας τις προσπάθειες των Αρχών της χώρας για την εξάλειψη της ασθένειας. Όπως είπε, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και πρέπει να βελτιωθούν τα μέτρα, ενώ ήδη βρίσκεται στη Βουλγαρία αποστολή κτηνιάτρων της Κομισιόν για να προσφέρει τη βοήθειά της στην πιστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι κάθε ύποπτο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων κοινοποιείται αμέσως στις εθνικές αρχές τους, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών πρέπει να κοινοποιούνται στην Κομισιόν και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εγκεκριμένα εργαστήρια, χρησιμοποιώντας το επίσημο διαγνωστικό εγχειρίδιο.
Εάν η νόσος επιβεβαιωθεί επίσημα, όλοι οι χοίροι της εκμετάλλευσης πρέπει να θανατωθούν και το κρέας, τα υλικά ή απόβλητα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί πρέπει να καταστρέφονται, να υφίστανται μεταποίηση ή επεξεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ιός έχει καταστραφεί. Μια ελάχιστη ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων εντός ζώνης επιτήρησης 10 χιλιομέτρων πρέπει να οριοθετηθεί γύρω από την εστία.
Εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν μολυνθεί αγριόχοιροι, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να ενημερώσουν τους χοιροτρόφους και τους κυνηγούς, καθώς και να διερευνούν κάθε αγριόχοιρο που πυροβολήθηκε ή βρέθηκε νεκρός. Η μολυσμένη περιοχή πρέπει να οριοθετείται, οι εκμεταλλεύσεις σε αυτήν την περιοχή πρέπει να τίθενται υπό επιτήρηση, και ενδεχομένως να κηρύσσεται απαγόρευση της θήρας.
Τέλος, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υποβάλλουν σχέδιο εξάλειψης της νόσου στην Επιτροπή και έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών, η χώρα εξαιτίας της ασθένειας θα μπορούσε να χάσει 600.000 ζώα του χοιροτροφικού της κλάδου, ενώ η οικονομική ζημιά θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η ασθένεια έχει πλήξει 12 περιοχές της χώρας.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια λοιμώδης νόσος που πλήττει χοίρους και αγριόχοιρους, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη χοιροτροφία.