Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 10:25

Colony Capital: Προς εξαγορά της Fairmont Hotels μαζί με άλλες

ΣΧΕΔΙΑ, για την εξαγορά της Fairmont Hotels & Resorts Inc. αντί του ποσού των 4 δισ. δολ., προκειμένου να αποκτήσει πλέον των 80 ξενοδοχείων, κάνει ως μέλος ομίλου εταιρειών, η Colony Capital LLC, η επενδυτική εταιρεία real estate των ΗΠΑ, σύμφωνα με άνθρωπου που γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H κοινοπραξία της Colony Capital θα καταβάλλει περίπου 45 δολ. για κάθε μία μετοχή της Fairmont και θα απορροφήσει 670 εκατ. δολ. χρέους, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Η εξαγορά της Fairmont θα δώσει στην Colony Capital μία ομάδα ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένου του Savoy στο Λονδίνο, του Fairmont στο Σαν Φρανσίσκο και του Royal York στο Τορόντο. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Colony Capital, Thomas Barrack έχει δαπανήσει περισσότερα από 12 δισ. δολ. από το 1991 αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία σε ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων των καζίνο στο Atlantic City και το ξενοδοχείο Claridge του Λονδίνου.

Οι μετοχές της Fairmont βρίσκονται 20% υψηλότερα από τον Νοέμβριο όταν ο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το μερίδιο 9,3% του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Carl Icahn. Ο ίδιος αγόρασε 6,7 εκατ. μετοχές επειδή ήταν υποτιμημένες, σύμφωνα με τον ίδιο, που πίεσε τη διοίκηση της εταιρείας να σκεφτεί την πώληση.

Ο εκπρόσωπος της Colony Capital, Owen Blicksilver αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και η εκπρόσωπος της Fairmont, Emma Thompson, η οποία δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε για το ίδιο θέμα.

Η Colony Capital σχεδιάζει να συγχωνεύσει τα ξενοδοχεία της Fairmont με τα αντίστοιχα που κατέχει στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου και του ηλικίας 119 ετών Raffles Hotel στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο. Η Colony αγόρασε 41 ξενοδοχεία από την Raffles Holdings Ltd. σε μία συμφωνία που ανακοινώθηκε πέρυσι.

Ο Icahn έκανε προσφορά 1,19 δισ. δολ. ή 40 δολ. ανά μετοχή για το περίπου 41% της εταιρείας τον Δεκέμβριο. Η Fairmont πίεσε τους επενδυτές να απορρίψουν την πρόταση του Icahn, λέγοντας ότι μπορεί να βρει άλλους αγοραστές. Ο Icahn είχε πει ότι επιθυμεί να αυξήσει την προσφορά του, εάν ελέγξει τα οικονομικά της Fairmont.

H ιστορία της Fairmont χρονολογείται από το 1886 όταν ο William Van Horne έχτισε το πρώτο Canadian Pacific Hotel, το λεγόμενο Mount Stephen House στο Rocky Mountains. Η στρατηγική του Van Horne ήταν η δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων. Η Canadian Pacific αγόρασε την αλυσίδα της Fairmont Hotel το 1999 και τις διαχώρισε δύο χρόνια αργότερα.

Η Fairmont αντιμετώπισε προβλήματα φέτος, μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου του Καναδά που μείωσε τα ταξίδια των Αμερικανών στη χώρα, όπου η εταιρεία διαχειρίζεται ή λειτουργεί μέσω franchising, 59 ξενοδοχεία.

Η εταιρεία τον περασμένο μήνα πούλησε ένα ξενοδοχείο στη Χαβάη αντί του ποσού των 250 εκατ. δολαρίων. Η πίεση από τον Icahn, ενδέχεται να επιταχύνει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, σύμφωνα με τον αναλυτή David Anders της Merrill Lynch, σε έκθεσή του στις 27 Δεκεμβρίου. Ο ίδιο εισηγήθηκε για τις μετοχές της εταιρείας, «neutral».

Oι μετοχές της Fairmont σημείωσαν άνοδο 27 σεντς, φθάνοντας στα 50,44 δολ. Καναδά η μία στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, στις 27 Ιανουαρίου.