Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 19:00

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, υποχώρησαν αυτές της Ευρωζώνης

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης συνέχισαν τις χαμηλές τους πτήσεις, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, ενώ ακολούθησαν την πτωτική τάση και οι αποδόσεις των ομολόγων τη περιφέρειας. Στο 2,03% το ελληνικό 10ετές.

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης συνέχισαν τις χαμηλές τους πτήσεις, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, με τη διαφορά σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, να έγκειται ότι ακολούθησαν την πτωτική τάση και οι αποδόσεις των ομολόγων τη περιφέρειας.

Στην ΗΔΑΤ από πλευρά αποδόσεων ήταν σαν να μην πέρασε μία ημέρα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα και μην ακολουθώντας τη χθεσινή τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν για άλλη μία συνεδρίαση ισχνός μόλις 5 εκατ. ευρώ, ένας όγκος που συσσωρεύτηκε εξολοκλήρου στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, η απόδοση του οποίου παρέμεινε στο 2,03%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 260 μονάδες βάσης.

Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν και οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου 3ετούς (0,68%), του τίτλου με λήξη το 2024 (1,39%), αλλά και του καινούργιου 7ετούς που έκλεισε στο 1,70%, ενώ το μοναδικό κρατικό ομόλογο που είχε μεταβολή ήταν το 5ετές με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,10% από 1,09%.

Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 3 με 4 μονάδες βάσης, όπως και αυτά της περιφέρειας, που τη Δευτέρα με εξαίρεση την Ιρλανδία κινήθηκαν ανοδικά.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινήθηκε στην περιοχή γύρω από το -0,053%, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του -0,055% της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Στο ίδιο κλίμα με τα ευρωπαϊκά ομόλογα και τα αμερικανικά, μία ημέρα μετά τη βουτιά που σημείωσαν, όταν οι αποδόσεις του 10ετούς και του 30ετούς τίτλου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάιο του 2018, κατά σχεδόν 14 και 13 μονάδες βάσης.

Η βύθιση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν τέτοια ώστε να αναστραφεί για άλλη μία φορά μέσα στο 2019 η καμπύλη με την απόδοση του 3μηνου αμερικανικού εντόκου γραμματίου (όποτε οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων διαπραγματεύονται χαμηλότερα από αυτές των βραχυπρόθεσμων, ήταν προάγγελος οικονομικής ύφεσης).

Σε χαμηλό επίσης από τον Μάιο του 2018 διολίσθησε και το γερμανικό 2ετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο -0.82%.