Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 00:01

Εν αναμονή της FED

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του τομέα χαλυβουργίας εξακολούθησε να κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές χθες που διατηρήθηκαν σε σχεδόν αμετάβλητα επίπεδα, ενώ οι κινήσεις των επενδυτών παρέμειναν συντηρητικές εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του τομέα χαλυβουργίας εξακολούθησε να κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές χθες που διατηρήθηκαν σε σχεδόν αμετάβλητα επίπεδα, ενώ οι κινήσεις των επενδυτών παρέμειναν συντηρητικές εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Στο κλίμα συνέβαλε η επιθετική προσφορά της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο Mittal Steel για την εξαγορά της Arcelor, η μετοχή της οποίας μετά την απόρριψη τής προσφοράς σημείωσε άνοδο 4,2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,05% στις 1.318,95 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ρεκόρ ανόδου τεσσάρων και πλέον ετών.

Πτώση 1,2% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, Sanofi-Aventis, καθώς αβεβαιότητα υποσκίασε την πρόβλεψή της για τα κέρδη του 2005.

Αμετάβλητες και οι αμερικανικές χρηματαγορές, καθώς η ένταση στον τομέα ενέργειας που υποκινήθηκε από την Exxon Mobil Corp. αντισταθμίστηκε από την αδυναμία των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου πριν την αναμενόμενη αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οριακές ήταν οι μεταβολές των δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων με την επενδυτική δραστηριότητα συγκρατημένη εν αναμονή πιθανών ενδείξεων για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Η μετοχή της Exxon Mobil Corp. σημείωσε άνοδο 3,1%, ενώ η μετοχή της Wal-Mart Stores Inc. 2,1% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση πωλήσεων.

Ανοδική πορεία κατέγραψε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο κλείνοντας πάνω από τις 16.500 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Θετικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχε η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία για πέμπτο συνεχή μήνα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,55% και διαμορφώθηκε στις 16.551,23 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2000. Ο δείκτης Topix αντίστοιχα, έκλεισε στις 1.704,28 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000, με κέρδη 0,83%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των χαλυβουργιών εν μέσω φημολογίας για ανακατατάξεις στον κλάδο με τη μετοχή της πέμπτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο JFE Holdings να σημειώνει άνοδο 6,7%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ