Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 07:26

Αυστραλία: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερο μήνα μέσα σε τρεις, κινήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία Ασίας-Ειρηνκού.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 2 μονάδες, φθάνοντας στις 6 μονάδες – εποχιακώς προσαρμοσμένος – σύμφωνα με έρευνα της National Australia Bank Ltd. σε 400 εταιρείες, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκα σήμερα στη Μελβούρνη. Ο δείκτης πάνω από το μηδέν, καταδεικνύει ότι οι εταιρείες περιμένουν βελτίωση, έναντι εκείνων που προβλέπουν συρρίκνωση.

Η μείωση της εμπιστοσύνης ακολουθεί τις κυβερνητικές εκθέσεις που έδειξαν μείωση του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο, παγιώνοντας τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού την επόμενη εβδομάδα. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pacific Brands Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εσωρούχων της χώρας και του αυστραλιανού σκέλους της Mitsubishi Motor Corp., ανακοίνωσαν μείωση των πωλήσεων.

Αλλη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα, έδειξε ότι ο δανεισμός των εταιρειών και των καταναλωτών αυξήθηκε 1,2% τον Δεκέμβριο, μετά την αύξησή του κατά 1,1% τον Νοέμβριο.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν το νόμισμα και τα ομόλογα της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις. Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκες στα 74,94 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:33 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 74,93 σεντς, πριν από τις εκθέσεις. Η απόδοση 6,25% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,34%.

Η απασχόληση μειώθηκε 5 μονάδες στις 2. Ο δείκτης των εξαγωγών υποχώρησε 12 μονάδες στο -7. Αντιθέτως, ο δείκτης της κερδοφορίας τον Δεκέμβριο σημείωσε άνοδο 7 μονάδων, φθάνοντας στις 17 και ο δείκτης των πωλήσεων αυξήθηκε 5 μονάδες, στις 22 μονάδες.