Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 08:15

Rinker: 48% υψηλότερα κέρδη το τρίμηνο από τις κατασκευές στις ΗΠΑ

ΑΥΞΗΣΗ 48% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υλικών της Αυστραλίας, Rinker Group Ltd., καθώς το σκέλος της στις ΗΠΑ αξιοποίησε την έκρηξη των κατασκευών στη Φλόριντα αυξάνοντας τις τιμές.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 161 εκατ. δολ. ΗΠΑ ή 17,5 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 109 εκατ. δολ. ή 11,6 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 14%, φθάνοντας στο 1,24 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, David Clarke, αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα την πρόβλεψη για τα κέρδη στο σύνολο του έτους της εταιρείας στις ΗΠΑ, για τέταρτη φορά, στο 40% από το 35%. Η Rinker πραγματοποιεί περίπου το 80% των κερδών της στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα και την Αριζόνα, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι οι λοιπές πολιτείες της χώρας.

Οι μετοχές της Rinker, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν από τότε που η εταιρεία διαχωρίστηκε από την CSR Ltd. Το 2003, σημείωναν απώλειες 12 σεντς, φθάνοντας στα 16,03 δολ. Αυστραλίας η μία στις 11:09 π.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Τα προ φόρων των τόκων κέρδη το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στις ΗΠΑ 42%, φθάνοντας στα 213,1 εκατ. δολ. ΗΠΑ, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών για προϊόντα κατασκευών, όπως το σκυρόδεμα, τις κολώνες και την άσφαλτο. Τα κέρδη από το τσιμέντο μειώθηκαν 11% καθώς το κόστος του εισαγόμενου τσιμέντου αυξήθηκε 45%, σύμφωνα με την Rinker.

Τα κέρδη της Rinker στο σκέλος Australian Readymix, αυξήθηκαν 24%, φθάνοντας τα 52 εκατ. δολ. Αυστραλίας (39 εκατ. δολ. ΗΠΑ) όπως και της Cement Australia, της οποίας κατέχει το 25%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4%, φθάνοντας στα 352 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Ο Clarke εκτιμά ότι τα κέρδη του σκέλους αυτού στο σύνολο της χρήσης θα είναι τα ίδια με τα περυσινά.