Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 09:26

Ρωσία: Συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με αναλυτές

ΜΕΙΩΣΗ της οικονομικής ανάπτυξης, για δεύτερο έτος το 2005 σημειώθηκε στη Ρωσία, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής πετρελαίου υποχώρησε, όπως και η βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με έρευνα οικονομικών αναλυτών.

Το ΑΕΠ, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα 6,2%, μετά την άνοδο κατά 7,2% το 2004 και 7,3% το 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 16 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News από 26 έως 27 Ιανουαρίου. Η Στατιστική Υπηρεσία ενδέχεται να ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ στη 1 ή τις 2 Φεβρουαρίου.

Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε πέρυσι με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1999, ενώ η βιομηχανική παραγωγή είχε σχεδόν τον μισό ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου έτους και οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 10,5% έναντι 10,9% πέρυσι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στις 20 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, αύξησε τους ελέγχους στη βιομηχανία αποθαρρύνοντας τις απαραίτητες επενδύσεις για την αντικατάσταση του εξοπλισμού επί Σοβιετικής Ενωσης και τη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε τον έλεγχο στον κλάδο της ενεργείας μετά την κατάσχεση των κύριων περιουσιακών στοιχείων της OAO Yukos Oil Co. για να καλύψει οφειλόμενους φόρους. Οι προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας, δεν στέφθηκαν με επιτυχία, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Η οικονομία της Ρωσίας ύψους 521 δισ. δολ., αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 6,4% το 2005, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας, German Gref, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης μιλούσε για ανάπτυξη 5,9%, είπε ο Gref κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το Interfax.

H Ρωσία η δεύτερη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε την παραγωγή αργού 2,5% πέρυσι, τη μικρότερη αύξηση σε πέντε χρόνια και οι εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις τους στις πετρελαιοπηγές. Η Yukos και η OAO Sibneft μείωσαν την παραγωγή τους μετά το 2004, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4% πέρυσι, μετά την αύξησή της κατά 7,3% το 2004.

Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, μετά από άνοδο 6,1% το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάπτυξη οδηγήθηκε από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων σε ποσοστό 12%, συμπεριλαμβανομένης και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Paterson και των κατασκευών που αυξήθηκαν 11%.

Ο Putin είχε υποσχεθεί το 2000 να διπλασιάσει το ΑΕΠ της Ρωσίας σε 10 χρόνια, στόχος ο οποίος για να επιτευχθεί, απαιτεί ανάπτυξη με ρυθμό 7% ετησίως. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.