Με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να «στρώσει το χαλί» στους επενδυτές. Έλληνες και κυρίως ξένους. Αν και στην αιχμή του δόρατος είναι η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς πέραν του μεγέθους της έχει και συμβολικό χαρακτήρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, στις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει ανοίξει όλους τους «καυτούς φακέλους», που καθιστούν τη χώρα μη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να «στρώσει το χαλί» στους επενδυτές. Έλληνες και κυρίως ξένους. Αν και στην αιχμή του δόρατος είναι η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς πέραν του μεγέθους της έχει και συμβολικό χαρακτήρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, στις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει ανοίξει όλους τους «καυτούς φακέλους», που καθιστούν τη χώρα μη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο στρατηγικός μας στόχος», σημείωσε χθες στη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα χώρα της Ευρώπης». Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης το υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία. «Είναι πολλές οι επενδύσεις που είναι κολλημένες», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πολλές από αυτές «σταματούν από τη δύναμη της αδράνειας». Για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους φαινόμενα, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους επενδυτές μικρούς ή μεγάλους «να απευθύνονται σε εμάς».
Αλλαγές στον εξωδικαστικό
Αναφερόμενος στην πυκνή, για το σύντομο χρονικό διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του, συνεργασία του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Δεν θέλω να ασκήσω κριτική, αλλά τι να κάνουμε. Το μοντέλο δεν λειτούργησε», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν». Ήδη, όπως ανάφερε, το υπουργείο, η ΕΕΤ και η ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει συνεργασία. «Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο υπουργός. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.
5 δισ. ευρώ ο ετήσιος στόχος για το ΕΣΠΑ
Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή οι δημόσιοι πόροι που μπορούν να διοχετευθούν για την ανάπτυξη της χώρας είναι περιορισμένοι, το υπουργείο Ανάπτυξης «ποντάρει» πολλά στην έγκαιρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Δύο τσέπες έχουμε αυτήν τη στιγμή. Το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.
«Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε», τόνισε ο ίδιος. Όπως γνωστοποίησε, έως αυτήν τη στιγμή έχουν απορροφηθεί - δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο».
Έρχεται το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις
Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησαν ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η βάση του θα είναι το νομοσχέδιο που βρήκε από τον κ. Δραγασάκη, τονίζοντας ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε αυτά που έχουν γίνει». Επί του θέματος των μικροπιστώσεων, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που απαγορεύεται ο θεσμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπ' όψιν οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.
Εντός τετραμήνου η πρόταση για τις αδειοδοτήσεις
Ένας από τους πλέον σημαντικούς άξονες πολιτικής για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, διαδικασία στην οποία, όπως αποκάλυψε η «Ν» στο φ. 24.7.2019, θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομές. Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση, θα είναι έτοιμο σε περίπου τέσσερις μήνες, τονίζοντας ότι με τα νέα δεδομένα θα ελέγχεται η επένδυση στο κάθε της βήμα. Θα γνωρίζουμε πού κολλάει μια επένδυση, ώστε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, ώστε να μην καταγράφονται καθυστερήσεις, ανέφερε ο ίδιος. Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα υπάρξει και η αλλαγή των βαθμίδων όχλησης, καθώς η πρόοδος της περιβαλλοντικής τεχνολογίας τις έχει καταστήσει (τις βαθμίδες) παρωχημένες. Έμφαση από τον ίδιο θα δοθεί και στις προβληματικές βιομηχανίες, οι οποίες αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο πολιτικής για την ανάπτυξη. Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την ΕΛΒΟ.
Έμφαση στην έρευνα και στην τεχνολογία
Στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά εστίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις R&D στη χώρα μας. Ο κ. Δήμας εκτιμά ότι παρά το brain drain στην Ελλάδα υπάρχει άριστο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τμήματα R&D πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων. Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς για να προσελκυστούν τέτοιου είδους επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αίσθημα σταθερότητας και χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.