Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 19:05

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσερισήμισι ετών.

Σε γενικές γραμμές πάντως το κλίμα ήταν επιφυλακτικό εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Καθώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, το ενδιαφέρον στρέφεται στο συνοδευτικό κείμενο το οποίο ενδεχομένως να περιέχει ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε στις 5.674,15 μονάδες (0,25%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.947,99 μονάδες (0,23%) και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 5.760,3 (-0,34%).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και ασφαλειών, ενώ αντιθέτως ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Η μετοχή της France Telecom υποχώρησε κατά 1,9%. Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προέβη στην απόλυση του οικονομικού διευθυντή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Η ΒΝP Paribas υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη γαλλική μετοχή σε “sell” από “neutral”.

Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 11%, κατέγραψε η Cable & Wireless κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η υπ΄ αριθμόν δύο εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία προέβλεψε ότι η κερδοφορία της στη Βρετανία θα παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη Μαρτίου.

Αντιθέτως, άνοδο 0,7% σημείωσε η μετοχή της σουηδικής Ericsson, η οποία ανακοίνωσε σήμερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου ύστερα από την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού.