Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 16:46

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύννεφα στην Ευρωζώνη

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο διαπιστώνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εconomic Sentiment Indicator, ESI). Αντιθέτως για το σύνολο της Ευρωζώνης έχουμε μικρή πτώση του σχετικού δείκτη. Η διαμόρφωση του ESI στην Ελλάδα επηρεάσθηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιμέρους τομείς, και συγκεκριμένα των υπηρεσιών, των κατασκευών, της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, καθώς και από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο διαπιστώνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εconomic Sentiment Indicator, ESI). Αντιθέτως για το σύνολο της Ευρωζώνης έχουμε μικρή πτώση του σχετικού δείκτη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, από τις 101,0 τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 102,7 από 103,3 μονάδες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στις 102,0 από τις 102,3 μονάδες.

Η διαμόρφωση του ESI στην Ελλάδα επηρεάσθηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιμέρους τομείς, και συγκεκριμένα των υπηρεσιών (στις 22,1 από 7,9 μονάδες), των κατασκευών (στις -48,1 από -55,5 μονάδες), της βιομηχανίας (στις 1,7 από -0,6 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (στις 13,7 από 9,2 μονάδες) καθώς και από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -20,2 από -27,8 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών ενώ βελτιώθηκε οριακά η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών.

Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε εν πολλοίς σταθερό στη Γαλλία, ενώ αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7 μονάδες), την Ιταλία (+1,4 μονάδες) και την Ισπανία (+0,6 μονάδες) και μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4 μονάδες).

naftemporiki.gr