Η μη συμμετοχή στο προηγούμενο QE λόγω αποτυχιών στις αξιολογήσεις και πολλαπλών μνημονίων, με σίγουρο ωστόσο εισιτήριο στο πρόγραμμα του 2019, μετράει θετικά έστω και μεταχρονολογημένα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η μη συμμετοχή στο προηγούμενο QE λόγω αποτυχιών στις αξιολογήσεις και πολλαπλών μνημονίων, με σίγουρο ωστόσο εισιτήριο στο πρόγραμμα του 2019, μετράει θετικά έστω και μεταχρονολογημένα.
Το διεθνές όμως κλίμα διαμορφώνουν: Οι αβεβαιότητες σχετικά με το εάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα είναι σε θέση να επιλύσουν τις διαφορές τους στο εμπόριο, την τεχνολογία και ακόμη και τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες, κράτησαν πολλούς επενδυτές σε επιφυλακή. Οι διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές θα συναντηθούν στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα.
Η άνοδος των ομολόγων παγκοσμίως εξαντλείται μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ότι θα τραβήξει την σκανδάλη για την χαλάρωση μέσω της νομισματικής πολιτικής πάρα πολύ γρήγορα, αφού δεσμεύτηκε να χαλαρώσουν περαιτέρω τις νομισματικές ρυθμίσεις όσο οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται. Παρόλο που όλοι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση από την ΕΚΤ χθες, υπάλληλοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters μετά τη συνάντηση, ότι η μείωση του επιτοκίου το Σεπτέμβριο ήταν εμφανής, ενώ οι αγορές κρατικών ομολόγων και ένα ανανεωμένο μήνυμα πολιτικής ήταν επίσης πιθανές.
Οι τιμές των μετοχών στις αγορές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 26/7 μετά από ανάμεικτες αναφορές εταιρικής κερδοφορίας από τις ΗΠΑ και μετά την απροσδόκητη διατήρηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι εγχώριοι αναλυτές επί εβδομάδες υπογράμμιζαν τη σημασία της ζώνης των 876 ως 880 μονάδων, που είχαν δείξει πως αποτελούσαν σκληρή οροφή για τον μέσο όρο της αθηναϊκής αγοράς. Οι δε θεσμικοί την ίδια περίοδο, προσπαθούσαν με την εκδήλωση κυκλικά αγοραστικού ενδιαφέροντος σε δεικτοβαρή blue chip, να μην απομακρυνθεί ο ΓΔ από την αντίσταση που ίσχυε μετά τις εθνικές εκλογές.
Χθες όμως εμφανίστηκε μια δέσμη θετικών εξελίξεων, που ώθησαν τους επενδυτές στα ομόλογα να οδηγήσουν τις αποδόσεις του 10ετούς αναφοράς στο 1,93% από τα επίπεδα του 2%, αμέσως μετά την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο οι θεσμικοί που σφραγίζουν με τις κινήσεις τους το κλίμα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, γρήγορα άλλαξαν στάση, παρά την αρχική θετική αντίδραση και οι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο. Επίσης η απόδοση του ελληνικού ομολόγου πέρασε πάλι στη ζώνη του 2%, γιατί επικράτησε ανησυχία για την απόφαση της Fed στην ερχόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε πως η συνάντηση της FOMC που καθορίζει την νομισματική πολιτική της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας θα λάβει χώρα στις 30-31 Ιουλίου και αναμένεται μείωση των επιτοκίων της. Η μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τόνιζε το σφρίγος της οικονομίας και έκανε πιο δύσκολη μια απόφαση υπέρ χαλάρωσης. Αυτή ωστόσο έχουν ενσωματώσει ήδη στις τιμές οι επενδυτές ομολόγων και των futures επί των επιτοκίων της Fed και εξ αντανακλάσεων στις μετοχικές αξίες.
Από το πρωί χθες η Beta Sec ειδοποίησε: Το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μειώνει το ρίσκο και περιμένουμε να λειτουργήσει υποστηρικτικά και να συνεχιστεί η ανοδική διάθεση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Στη σημερινή ατζέντα η ΕΧΑΕ ξεκινάει τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς και οι νέες μετοχές της Ελλάκτωρ από τη συγχώνευση με την Άνεμος μπαίνουν για διαπραγμάτευση.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: Η δημόσια προσφορά της Attica Συμμετοχών υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, συμπιέζοντας την απόδοση του τίτλου στο 3,40% (χαμηλό όριο του εύρους), εξέλιξη που συνιστά θετικό καταλύτη για τη σημερινή συνεδρίαση. Στο βαθμό δε που βελτιωθούν οι συναλλαγές, είναι πιθανό να ξεπεραστεί το όριο των 876 μονάδων για το ΓΔ και να αναρριχηθεί ψηλότερα.
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, συνεπώς, η εκτίναξη στις 892,4 μονάδες και το κλείσιμο στις 886 αλλά δεν φτάνει μια σύνοδος για να ανεβάσει κλίμακα η διάθεση για ρίσκο και να γίνει σταθερή. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί πως για τον ΓΔ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 876 - 878 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και από την σημερινή συνεδρίαση, βάζει σαν επόμενο στόχο την θεωρητικά, πολύ ισχυρή αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες.
Όταν την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης οι μετοχές του 25άρη και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αξίες γενικά, οδηγούν τον ΓΔ με συνοπτικές διαδικασίες στις 879,12 μονάδες, αναζητάς το τζίρο για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει διαφορετική εξέλιξη. Για τη στήλη μεγαλύτερο βάρος είχε η πολύ σφικτή διακύμανση του μεταξύ των 876,4 και 879,12. Ανάλογη αυτής που εμφάνιζε η απόδοση των 10 ετών αναφοράς μεταξύ του 1,96% και 1,99%, μπορεί μετά από όλα αυτά να γινόταν χθες το θαύμα. Αρκούσε για αυτό, να μην χαλάσει την ατμόσφαιρα η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Τελικά όχι μόνο δεν την χάλασε, αλλά διαπιστώσαμε καρφωμένοι στο ημερήσιο διάγραμμα του 10ετούς ομολόγου, πως προκλήθηκε βουτιά της απόδοσης κάτω και από το 1,95%. Οι ρυθμοί συναλλαγών ανέβηκαν και ο 25άρης πέρασε τις 2200 μονάδες, που είχε γίνει επίπεδο ταμπού για την υψηλή κεφαλαιοποίηση μετά τις εθνικές εκλογές. Άλλωστε για την ιστορία, η κορύφωση του 25άρη στο 2019 είχε γίνει στο μέσο της εβδομάδας πριν την Κυριακή 7/7, και ακολούθησαν τέσσερις πτωτικές συνεδρίες που τον πήραν από τις 2270 χονδρικά και τον άφησαν στις 2112,4 μονάδες. Η παρέμβαση Ντράγκι έδωσε πολλαπλά μηνύματα. Όπως την προσεχή μείωση των επιτοκίων και την ανανέωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αφήνοντας και χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, τον Σεπτέμβριο.
Ο ΓΔ μετά τις 15:19 πέρασε πάνω από τις 890 μονάδες και κινήθηκε πλάγια ανάμεσα σε αυτό το επίπεδο και τις 892,37 μονάδες ως τις 15:55 περίπου. Αυτά έδωσε η άθροιση πολλών θετικών για τη διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου σε ελληνικές αξίες. Κατόπιν όμως, άρχισε ένας γλυκός κατήφορος. Οδήγησε την αγορά στις 17:00 εννέα μονάδες χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας, αλλά οι δημοπρασίες έφεραν την τιμή κλεισίματος στις 886 μονάδες. Η εκτόνωση των πιέσεων που εμφανίστηκαν από τις 16:00 και μετά, ίσως σφραγίσει σήμερα την έναρξη των συναλλαγών. Ήταν δε αποτέλεσμα λογικών διεργασιών που έχουν σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί ως την εμφάνιση δέσμης θετικών παραγόντων που θα κάνουν την υπέρβαση των 900 μονάδων δυνατή.
Για την ώρα με απόσταση 7 μονάδων από το ρεκόρ έτους, λόγω ΕΚΤ, αρκετοί θα σκεφτούν τα ρευστά διαθέσιμα. Καθώς όταν οι Κεντρικές Τράπεζες μένουν στα μηνύματα, ως προς την κατεύθυνση, η διάρκεια της ανακούφισης είναι ανάλογη της έκπληξης που προκλήθηκε από αυτά. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν αρκετά γνωστές πριν ακουστούν από επίσημα χείλη. Για αυτό απογοήτευσαν τους επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εκτός Αθηνών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε το χρηματιστήριο στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 128,99 μονάδων (-0,47%), στις 27.140,98 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε πτωτικά κατά 82,96 μονάδες (-1%), στις 8.238,54 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 15,89 μονάδων (-0,53%), στις 3.003,67 μονάδες.
Οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίου από τη Fed μετριάστηκαν από τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, ότι δεν υπάρχει σημαντικό ρίσκο ύφεσης στην περιοχή. Ορισμένοι την θεώρησαν σήμα ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε επιθετική νομισματική χαλάρωση και ότι η Fed μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλλαν επίσης:
Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά που κατέγραψαν άλμα 2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,7%. Πτώση σημείωσαν επίσης οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες διολίσθησαν κατά 10.000 στις 206.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 218.000.
ΕΥΡΩΠΗ
Στο ρυθμό της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι κινήθηκαν οι αγορές, με την ανακοίνωση για διατήρηση των επιτοκίων στα τωρινά επίπεδο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση τους τουλάχιστον έως το α' εξάμηνο του 2020, αλλά και για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αν και όποτε κριθεί αναγκαίο, να ταρακουνούν τα χρηματιστήρια.
Στη Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq, η συνεδρίαση «μπήκε στα κόκκινα», με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ενδοσυνεδριακά να σημειώνουν απώλειες.
Στην Ευρώπη η αρχική ανοδική τάση των χρηματιστηρίων, ανακόπηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Ντράγκι, κατά την οποία επισήμανε ότι η εικόνα τόσο του πληθωρισμού όσο και της μεταποίησης δεν αρέσει στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 από το υψηλό περισσότερο του ενός έτους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε με απώλειες 0,56%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίες (απώλειες 1,75%), αλλά και από τις γερμανικές μετοχές (ο DAX είχε τη χειρότερη απόδοση από τα κυριότερα χρηματιστήρια κλείνοντας με πτώση 1,28%).
Η μετοχή της εταιρείας αμυντικών και αεροδιαστημικών συστημάτων Cobham εκτοξεύθηκε κατά 34,54%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της από την αμερικανική Advent αντί 5 δισ. δολαρίων.
Απώλειες και στο Λονδίνο (0,17%), Παρίσι (0,50%) και Μιλάνο (0,80%).
Στην Ασία τα χρηματιστήρια ακολούθησαν τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν S&P 500 και Nasdaq στη συνεδρίαση της Τετάρτης και έκλεισαν με άνοδο (η ανακοίνωση της ΕΚΤ ήρθε πολλές ώρες αφότου είχαν κλείσει οι ασιατικές αγορές) εν μέσω του αισιόδοξου κλίματος που έχει αναδυθεί από τη θετική εξέλιξη στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Την ερχόμενη Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν και ο εμπορικός σύμβουλος Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ θα μεταβούν στη Σανγκάη για διήμερες συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.
Κέρδη σημείωσαν τα χρηματιστήρια του Τόκιο (0,22%), της Σανγκάης (0,48%) και του Χονγκ Κονγκ (0,25%), δεν ακολούθησε για άλλη μία συνεδρίαση αυτό της Σεούλ (απώλειες 0,38%).
ΧΑ
Υπέρβαση των 880 μονάδων με τις Τράπεζες στο τιμόνι, κόντρα στα διεθνή
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί πέτυχαν μια αξιοπρόσεκτη άνοδο στις τιμές του μέσου όρου, παρά την επιμονή των ρευστοποιήσεων στις μετοχές του 25άρη την τελευταία ώρα. Του έδωσαν πορεία, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο, με πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 876,5 και 879 μονάδες από την έναρξη ως τις 12:10. Με ένα δυνατό rebound από τις 12:30 ως τις 15:23 είχαμε τότε την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 892,37 από 879,33 την προηγούμενη.
Το ελάχιστο μέρας στις 876,42 από 867,23 μονάδες την προηγούμενη εμφανίστηκε στις 11:24. Από τις 15:23 ως τις 15:55 ο ΓΔ παρέμεινε πάνω από τις 890 μονάδες κατόπιν και ως το πέρας της διαπραγμάτευσης υποχώρησε σταδιακά, χωρίς να περάσει κάτω από τις 883,57 που ήταν η τιμή στις 17:00. Το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 877,94 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,60 μονάδων. Οι δημοπρασίες με ελαφρά υπεροχή της ζήτησης άλλαξαν προς τα άνω την τιμή κλεισίματος που ήταν 885,99 μονάδες.
Από τις 10:30 ως τις 12:10, είχαμε ισορροπία που είχε οδηγήσει τον ΓΔ σταδιακά στις 876 μονάδες σαν χαμηλό μέρας. Όταν τις 15:23 χτύπησε στις 892,4 μονάδες ξεκίνησε ένα κλάδεμα των κερδών που δεν σταμάτησε ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, όπου ο ΓΔ κατέληξε 9 μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο, Προέκυψε από την επιβολή απωλειών στα κέρδη για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη που ήταν ανοδικές. Πυλώνες υπέρ ανόδου που κρατήθηκαν όρθιοι ως το τέλος ήταν οι μετοχές των ΦΡΛΚ +6,30%, ΛΑΜΔΑ +3,67%, ΜΠΕΛΑ +3,57%, ΜΟΗ +1,80%, και ΕΕΕ +1,72%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός της κίνησης των βασικών δεικτών. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα στις 765,70 μονάδες με κλείσιμο την Τετάρτη στις 757,19. Στο πρώτο μέρος πτωτικά κινούμενος αρχικά έγραψε κατώτερο μέρας (762,29) πριν το μέσο της συνόδου, στις 11:39. Με ανοδική κίνηση κατόπιν από τις 763 σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 783,12 μονάδων στις 15:44 και συνέβαλλε σε μεγάλο ποσοστό στην εμφάνιση των κερδών του μέσου όρου. Κατέληξε σε κλείσιμο στις 775,24 μονάδες με άνοδο +2,38%.
Συνεπώς, φάνηκε πως για δεύτερη μέρα στη σειρά η αναζήτηση πυθμένα ήταν εύκολη υπόθεση, αφού ήρθε νωρίς και επέτρεψε την διαχείριση της ανόδου ως το τέλος. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της πτωτικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ πτωτικά, με την εξασθένιση των εντολών αγοράς στις Τράπεζες από τις 16:20 ως τις 17:00.
Περιληπτικά: Ήταν σύνοδος με επανάκτηση της διάθεσης για ρίσκο που σφραγίστηκε από ικανό αριθμό ανοδικών blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με θετική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν μόνιμα σε θετικό πεδίο ως την ώρα της ΕΚΤ, ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν κλιμακωτά, από τα μέσα στο δεύτερο μέρος ως το τέλος. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο (μόνιμα αρνητικό) την πρώτη ώρα, και επηρέασαν την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC & FTSE100 που εμφάνιζαν καθοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και έτσι συνέχισαν.
Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά ψηλότερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,010 εκατ. ευρώ (για, ΕΥΡΩΒ 1,548 εκατ. ευρώ, και ΟΤΕ 461.904 ευρώ από τον 25άρη). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, μπορεί και να είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς μπορεί και όχι. Αυτά εμφάνισαν σχετικά μεγάλη διακύμανση της απόδοσης (9 από 7 μονάδες) αλλά με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 1,99% υποχώρησε ως το 1,94% και κατέληξε στο 2,01%
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 9,57 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,38 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (15,95 από 12,10 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 60,801 από 60,061 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,38% από +0,97%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,62% από +0,82%, την ΕΤΕ στο +3,45% από -0,43%, ΕΥΡΩΒ +2,60% από +1,81% και την ΠΕΙΡ στο +2,19% από +1,48%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν αντίθετα από τα blue chip με μεταβολή -0,59% από +0,37%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 7) και ένα ΤΙΤΚ (TIC) στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,33% και στις 885,99 από 874,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2191,84 από 2157,49 με μεταβολή +1,59%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,707 από 62,515 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,010 από 6,123 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 65,048 από 48,532 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,017 από 3,351 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 68 από 62, των καθοδικών 45 από 47 και 31 από 32 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Σταθερά αισιόδοξα τα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε σημαντικά κέρδη. Με εγγραφή του ελάχιστου στις 2164,58, έγινε στις 11:24 ενώ η εμφάνιση του μέγιστου στις 2208,50 μονάδες ήρθε στις 15:23. Από τότε του έδωσαν πτωτική κλίση αποκλειστικά σε θετικό πεδίο και στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2183,16. Το κλείσιμο στις 2191,84 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,33%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 23,173 από 12,566 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 2709 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2231,00, κατώτερο τις 2178,00 και τελευταίες πράξεις στις 2203,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 560 με τελευταίες πράξεις στις 2206,50 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 16.734 από 16.408 ΣΜΕ και 251 από 210 για τη σειρά Σεπτεμβρίου.
Στα calls λήξης Αυγούστου του ίδιου δείκτη διαμορφώθηκε όγκος 134 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 60 για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 116 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 26 για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες.
Η αγοραία συναίνεση όπως εκφράστηκε μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου ήταν: Το κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 2180 μονάδων, δίνει χρόνο στους αγοραστές, προκειμένου να μαζέψουν δυνάμεις για την αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2200 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει προς την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2250 – 2275 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2141 – 2140, 2122 και 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Όταν ανέβηκαν οι ρυθμοί συναλλαγών χθες και ο 25άρης πέρασε τις 2200 μονάδες, που είχε γίνει επίπεδο ταμπού για την υψηλή κεφαλαιοποίηση μετά τις εθνικές εκλογές. Άλλωστε για την ιστορία, η κορύφωση του 25άρη στο 2019 είχε γίνει στο μέσο της εβδομάδας πριν την Κυριακή 7/7, και ακολούθησαν τέσσερις πτωτικές συνεδρίες που τον πήραν από τις 2270 χονδρικά και τον άφησαν στις 2112,4 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νίκος Καυκάς της Leon Depolas Sec ανέφερε χθες:
Παραμένουν οι ανοδικές διαθέσεις στην Εγχώρια Αγορά, με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να γράφει χαμηλότερα από το 2%. Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους της Περιφέρειας με καλά θεμελιώδη και χαμηλό, ή ελεγχόμενο δανεισμό αποτυπώνει την αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.
Ωστόσο, συνολικά, είναι φυσιολογικό η κλίση της ανόδου να είναι μικρότερη πλέον, δεδομένου των περισσότερο απαιτητικών αποτιμήσεων, παραπέμποντας σε μία πλαγιοανοδική κίνηση, όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις.
Η βασική στήριξη του Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 830 - 820 μονάδων, ενώ η διαφυγή πάνω από τις 880 μονάδες, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και την περιοχή των 920 μονάδων. Σήμερα, δεν είχαμε νεότερα από EKT.
Οριακά θετική χαρακτηρίζεται η μέχρι τώρα εικόνα των αποτελεσμάτων μεγάλων εισηγμένων στις ΗΠΑ, με τις ανακοινώσεις να συνεχίζονται και σήμερα με Amazon και Google (μετά το κλείσιμο).
Σήμερα
Οι τιμές των μετοχών στις αγορές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 26/7 μετά από ανάμεικτες αναφορές εταιρικής κερδοφορίας από τις ΗΠΑ και μετά την απροσδόκητη διατήρηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ευρώ διατηρήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του πυθμένα δύο ετών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 9:00 δική μας ώρα υποχώρησε -0,52%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχανε -0,58%. Οι μετοχές της αγοράς στη Shanghai του σύνθετου δείκτη SSEC σημείωσαν πτώση αρχικά ως το -0,15% και αργότερα απόκτησαν κέρδη +0,12%.
Οι μετοχές της Wall Street την Πέμπτη υποχώρησαν από τα υψηλά βίου, ενώ ο S & P 500 έχασε 0,53%, μετά από αναταραχή λόγω των αποτελεσμάτων τριμήνου της Ford Motor και άλλων εταιρειών. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου την Πέμπτη, γενικά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους και οι μετοχές τους αυξήθηκαν στις συναλλαγές μετά το πέρας των συνεδριάσεων της Νέας Υόρκης.
Η μητρική της Google σημείωσε άνοδο +7,9%, Intel Corp +5,1% και Starbucks +6,6%. Η Amazon, ωστόσο, υποχώρησε 1,6% στην πρώτη απώλεια κέρδους σε δύο χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ασία.