Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 07:49

Το Honda Civic οδήγησε τις πωλήσεις ασιατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

ΤΟ νέο μοντέλο Civic της Honda Motor Co., βοήθησε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να αυξήσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ 21% τον Ιανουάριο, οδηγώντας τις ασιατικές εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους για έκτο μήνα για έκτο μήνα στη χώρα.

Οι 10 ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν το μερίδιό τους στο 37,5% τον περασμένο μήνα, 1,2% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Autodata Corp. Oι πωλήσεις της Hyundai Motor Co. σημείωσαν αύξηση 16% και αυτές της Toyota Motor Corp. αυξήθηκαν σε ποσοστό 14%.

Το Civic, που ανασχεδιάστηκε πέρυσι, αύξησε κατά 56% τις πωλήσεις του σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι καταναλωτές επέλεξαν πιο οικονομικά σε καύσιμα μικρά αυτοκίνητα. Τα δύο νέα πολυτελή αυτοκίνητα της Toyota και της Hyundai, Lexus και Sonata, αντιστοίχως, ώθησαν ανοδικά τις πωλήσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες αναπτύχθηκαν τα μέγιστα από τον Ιούλιο.

Οι μετοχές της Ηonda σημείωναν άνοδο 1,6% φθάνοντας στα 6.180 γιέν η μία στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 6.090 γιέν η μία, της Nissan ισχυροποιήθηκαν κατά 1,6% στα 1.313 γιέν η μία και της Hyundai κέρδισαν 0,5% φθάνοντας στα 85.500 ουόν η μία στη Σεούλ.

Συνολικά οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 7,6% στο 1,14 επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα, σύμφωνα με την Autodata. Η General Motors Corp., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αύξησε τις πωλήσεις της 5,8%, η Ford Motor Co., 2% και η DaimlerChrysler AG, σε ποσοστό 4,8%.

Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον περασμένο Ιούλιο, που οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ – GM, Ford και το σκέλος της DaimlerChrysler στη χώρα – που εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς τους υποχώρησε 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο 55,7%.