Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 09:18

Market Beat: Η άνοδος των διεθνών θα επηρεάσει ορισμένες μετοχές στην Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές χθες με τις ασιατικές να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη. Καθώς υπήρξε ανακούφιση μετά την πληροφορία από το Bloomberg ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer θα ταξίδευε στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow την Τρίτη, το χαρακτήρισε καλό σημάδι και δήλωσε ότι αναμένει από το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ. Πιστεύεται επίσης ότι,η ΕΚΤ θα προσφέρει τουλάχιστον ένα νεύμα για ευκολότερη πολιτική ​κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές χθες με τις ασιατικές να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη. Καθώς υπήρξε ανακούφιση μετά την πληροφορία από το Bloomberg ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer θα ταξίδευε στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow την Τρίτη, το χαρακτήρισε καλό σημάδι και δήλωσε ότι αναμένει από το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ. Πιστεύεται επίσης ότι,η ΕΚΤ θα προσφέρει τουλάχιστον ένα νεύμα για ευκολότερη πολιτική κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Στην χθεσινή σύνοδο η τάση συσσώρευσης παρέμεινε κυρίαρχη και μπορεί να εμφανίστηκε στο τέλος θετικό πρόσημο αλλά το πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών υποδηλώνει το μούδιασμα των θεσμικών. Από την παρατήρηση των συναλλαγών θα λέγαμε πως οι επαγγελματίες που συμμετέχουν το έριξαν στο μεροδούλι μεροφάι. Χθες στις μετοχές με απώλειες αναγνωρίσαμε αρκετούς νικητές της Δευτέρας.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 14) και δυο ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Ενώ τη Δευτέρα η στατιστική εικόνα των blue chip δεν χειροτέρεψε σε σχέση με την Παρασκευή 19/7, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 16) και τρία ΣΑΡ ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Υπήρξε συνεπώς μια βασανιστική άνοδος των κερδισμένων και μια αντίστοιχη μείωση των καθοδικών παρά την εντυπωσιακή οργάνωση και προετοιμασία που αποκάλυψαν οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Οι Τράπεζες αποτελούν για την ώρα βάρος στην διάθεση των θεσμικών να ρισκάρουν στις ελληνικές μετοχικές αξίες και μια προσεκτική παρατήρηση της πορείας του ΓΔ και του 25άρη χθες αποκαλύπτει πως οι διακυμάνσεις τους Τραπεζικού δείκτη καθόρισαν απόλυτα την κίνησή τους. Απλά αυτή μπορεί να γίνει σε αρνητικό πεδίο αλλά και σε θετικό, ακόμα και αν ο Τραπεζικός βρίσκεται σε αρνητικό μόνιμα. Η προς τα πάνω μετακίνηση των βασικών δεικτών γίνεται με τη βοήθεια των κερδών που εμφανίζουν ορισμένα δεικτοβαρή blue chip όπως χθες ήταν η ΔΕΗ αλλά και η ΕΕΕ που πιθανά σήμερα να κινηθεί ακόμα ψηλότερα.

Αν μετρήσουν τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε το blue chip του Dow Jones Coca-Cola που εμφάνισε άλμα +6% χθες, η άνοδος της ΕΕΕ εδώ θα αφήσει «χώρο» για να πιεστούν με άνεση τα δικά μας τραπεζικά blue chip. Οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν σπάνια αυτό που είναι το πιθανότερο ως αντίδραση, μπροστά σε κρίσιμα γεγονότα και εκεί που δεν το περιμένουν οι πολλοί, αυτές αρχίζουν να καλπάζουν. Χθες για παράδειγμα έγινε ο Μπόρις Τζόνσον, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και πλέον οι πιθανότητες ενός άτακτου Brexit έχουν αυξηθεί. Στην αγορά νομισμάτων αυτό το ενδεχόμενο είχε προκαλέσει πτώση στη λίρα Αγγλίας προχθές. Χθες, ο FTSE100 έκλεισε με κέρδη ανεβαίνοντας ακόμα και 82 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας αλλά κατέληξε τελικά σε άνοδο 42 μονάδων. Έτσι και εδώ, οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αντιδράσουν θετικά οι ισχυροί θεσμικοί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Αυτοί όμως αρκέστηκαν στην αντίδραση για τα όσα ειπώθηκαν συγκεκριμένα για ορισμένες εισηγμένες εταιρίες και σε κλάδους όπως των Κατασκευών Υλικών.

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι η αγορά θέλει τον χρόνο της μέχρι να πάρει το δρόμο που της αντιστοιχεί και θα είναι ανοδικός. Συμφωνούμε και παραθέτουμε το ακόλουθο επιχείρημα: Το διεθνές κλίμα θα λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών μετοχών. Αρκετοί αναλυτές παραδέχονται πως η παγκόσμια οικονομία τείνει να αποκτήσει την δυναμική της Ιαπωνικής. «Τα προσωρινά κυκλικά φαινόμενα των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων και των αρνητικών επιτοκίων αποκτούν δομικό χαρακτήρα. Οι αποδόσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων έχουν ανάγκη τα μετοχικά κέρδη. Ευρώπη ΗΠΑ, ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών αποδόσεων σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Οι επιστροφές των ομολόγων ήταν πολύ ισχυρές την τελευταία δεκαετία, καθώς οι αγορές προσαρμόστηκαν στην ιδέα ότι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια για ρευστό θα παραμείνουν χαμηλά για το προσεχές μέλλον». Σημείωνε πρόσφατα ο Mark Haefele της UBS που στη συνέχεια πρότεινε άνοιγμα των χαρτοφυλακίων σε αναδυόμενες αγορές μετοχών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,65% στις 27.349,19 μονάδες, ο Nasdasq κινήθηκε 0,58% υψηλότερα στις 8.251,40 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,68% στις 3.005,47 μονάδες.

Στήριξη στις μετοχές προσέφεραν και τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν blue chip του βιομηχανικού δείκτη όπως η Coca-Cola και η United Technologies. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας παρασκευής ποτών του κόσμου πραγματοποίησε άλμα 6%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ θα ταξιδέψει μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Σαγκάη έρα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 1,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,36 εκατ. τον περασμένο μήνα. Το ΔΝΤ όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καταγράφοντας κέρδη 0,5% έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1,115 δολαρίων ανά ευρώ. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς με μία μονάδα βάσης υψηλότερα, βρέθηκε στο 2,07%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη από θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τους επενδυτές να περιμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 391,54 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 1,64% στις 12.490,74 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 5.618,16 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 0,6% υψηλότερα στις 7.556,86 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,1% στις 21.954,66 μονάδες, ενώ ο IBEX έκλεισε με άνοδο 1,29% στις 9.281,60 μονάδες.

Η ελβετική UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,4 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ήταν η καλύτερη επίδοση της το δεύτερο τρίμηνο τα τελευταία εννιά χρόνια. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με άνοδο 2%.

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πτώση 18% στα καθαρά κέρδη, μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε περίπου 4%.

Συνολικά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κινήθηκε 2% υψηλότερα.

Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε ο τομέας των αυτοκινητοβιομηχανιών με ράλι πάνω από 4%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι εταιρείες παραγωγής τσιπ, με την AMS να ενισχύεται 7%.

ΧΑ

Γύρισαν την τάση και στην Αθήνα παρά τις επίμονες πιέσεις στις Τράπεζες

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κυνήγησαν την άνοδο στις τιμές του μέσου όρου παρά την επιμονή των ρευστοποιήσεων στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου με ένα δυνατό rebound από τις 12:00 ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Του έδωσαν ανοδική πορεία, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο, μετά τις 14:45. Ενώ από τις 10:45 ως τις 12:55 ήταν μόνιμα σε αρνητικό. Με εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 871,39 από 878,01 την προηγούμενη στις 15:41. Ενώ πάνω από τις 863 κινήθηκε από τις 10:30 ως τις 10:48 και από τις 14:05 ως τις 17:20. Το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 866,10 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,11 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 858,14 από 864,17 μονάδες την προηγούμενη εμφανίστηκε στις 12:00. Μετά τις 15:10 απόκτησε πλάγια κίνηση μεταξύ των 868 και 871 μονάδων. Οι δημοπρασίες με ελαφρά υπεροχή της ζήτησης δεν άλλαξαν πολύ την τιμή στις 17:00 που ήταν 869,61 μονάδες.

Από τις 10:33 ως τις 12:00, είχαμε ελεγχόμενες πιέσεις που είχαν οδηγήσει τον ΓΔ στις 858,14 μονάδες και αυτό το κλάδεμα προέκυψε από την επιβολή απωλειών σε περισσότερες μετοχές του 25άρη. Πυλώνες υπέρ ανόδου που κρατήθηκαν όρθιοι ως το τέλος ήταν οι μετοχές των ΔΕΗ +15,61%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,79%, ΕΕΕ +1,93% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,80%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός της κίνησης των βασικών δεικτών. Άνοιξε με οριακό ανοδικό χάσμα στις 752,48 μονάδες με κλείσιμο την Δευτέρα στις 751,86. Στο πρώτο μέρος πτωτικά κινούμενος έγραψε κατώτερο μέρας (730,88) πριν το μέσο της συνόδου, στις 11:53. Με ανοδική κίνηση κατόπιν από τις 731 σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 755 μονάδων στις 16:07 και συνέβαλλε σε μεγάλο ποσοστό στην εμφάνιση των κερδών του μέσου όρου. Κατέληξε σε κλείσιμο στις 749,94 από 751,86 με απώλειες -0,26%.

Συνεπώς, Επίσης φάνηκε πως η αναζήτηση πυθμένα ήταν εύκολη υπόθεση αφού ήρθε πριν το μέσον των συναλλαγών και επέτρεψε την άνοδο ως το τέλος. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ πλάγια, με την υπεροχή των εντολών πώλησης στις Τράπεζες από τις 16:05 ως τις 16:35.

Περιληπτικά: Ήταν σύνοδος με επανάκτηση της διάθεσης για ρίσκο που σφραγίστηκε από ικανό αριθμό ανοδικών blue chip στο δεύτερο μέρος. Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με αρνητική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν μόνιμα σε θετικό πεδίο, ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα, στο πρώτο μέρος και μισή ώρα πριν το τέλος. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο (μόνιμα θετικό) την πρώτη ώρα, και επηρέασαν θετικά την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC & FTSE100 εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και έτσι συνέχισαν. Επίσης οι μεταβολές των περισσότερων ήταν μεγάλες αντίθετα από τις προηγούμενες αλλά ανοδικές.

Τη σύνοδο σφράγισε κάπως καλύτερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,290 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ 5,992 εκατ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ 829.000 ευρώ, και ΕΤΕ 469.200 ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (6 από 6 μονάδες) και με μεταβολή 5 μονάδων βάσης, η απόδοση ήρθε στο 2,06% από το 2,11%.

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 11,50 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,75 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με οριακά μικρότερο (13,25 από 13,84 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,874 από 58,072 δις ευρώ την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,26% από -2,30%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,19% από -2,87%, την ΕΤΕ στο -0,17% από -1,10%, ΕΥΡΩΒ -1,19% από -1,18% και την ΠΕΙΡ στο +1,89% από -5,36%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,73% από +0,09%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 14) και δυο ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,54% και έφθασε στις 869,64 από 864,99 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2151,81 από 2140,75 με μεταβολή +0,52%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πολύ κοντά ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,745 από 54,037 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,290 από 5,830 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 48,972 από 43,384 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,144 από 2,795 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 51, των καθοδικών 61 από 45 και 24 από 32 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μια έξυπνη τακτική κρατάει την δραστηριότητα σε σχετικά καλά επίπεδα

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 καθοδικά αρχικά και από τις 12:00 και μετά ακολούθησε ένα μεγάλης διάρκειας ανοδικό διάστημα. Με εγγραφή του μέγιστου στις 2157,10 μονάδες στις 15:19. Ενώ το ελάχιστο οι 2124,66, εμφανίστηκε στις 12:00. Ως τις 14:45 εμφάνισε αρκετές εναλλαγές πρόσημου αλλά κατόπιν κινήθηκε αποκλειστικά σε θετικό πεδίο. Το κλείσιμο στις 2151,81 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,52%. Ο τζίρος ανήλθε στα 17,214 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 1740 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2170,00 μονάδες, κατώτερο τις 2131,75 και τελευταίες πράξεις στις 2169,00 από 2155,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 406 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2165,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 16.205 από 15.886 ΣΜΕ και 176 από 196 για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Ενώ το ανώτερο του 25άρη ήταν οι 2157 μονάδες στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς ήταν οι 2170 ενώ το χαμηλό ήταν οι 2132 με τον δείκτη στις 2125 για ελάχιστο. Έτσι η διακύμανση έγινε 38 μονάδες από 22 του υποκείμενου δείκτη.

Στα calls του ίδιου δείκτη η νέα κυρίαρχη σειρά εμφάνισε όγκο 63 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2150 και ως τις 2350 μονάδες Για την επόμενη σειρά διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 139 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 και τις 2250 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι διεθνείς αγορές χθες με τις ασιατικές να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη καθώς υπήρξε ανακούφιση μετά την πληροφορία από το Bloomberg ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer θα ταξίδευε στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow την Τρίτη, το χαρακτήρισε καλό σημάδι και δήλωσε ότι αναμένει από το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ. Πιστεύεται επίσης ότι, η ΕΚΤ θα προσφέρει τουλάχιστον ένα νεύμα για ευκολότερη πολιτική κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιο με τίτλο ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ»… σημείωσε:

«Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με τις προγραμματικές δηλώσεις να ικανοποιούν την επενδυτική κοινότητα. Με το δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται από φέτος για το σύνολο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας. Με τη διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία. Με τους συντελεστές φορολόγησης των εταιρικών κερδών να μειώνονται από φέτος. Με το ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων να αναστέλλεται δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση των συναλλαγών. Και με τις πρώτες εξαγγελίες για εξυγίανση της ΔΕΗ να οδηγούν σε ράλι της τιμής της μετοχής καθώς εκτιμάται ότι η εταιρεία μπορεί να επανέλθει σε ισορροπία μετά τις τεράστιες ζημιές που καταγράφει. Την ίδια ώρα, η κινητικότητα για την επένδυση του Ελληνικού εκτρέφει προσδοκίες για σύντομη έναρξη του έργου (ακόμη και εντός του 2019 !), ενώ οι παρεμβάσεις υπουργών γεφυρώνουν τις

διαφορές των τραπεζών με τους μεγαλομετόχους εταιρειών στην προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Κατά γενική ομολογία, η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη στα της οικονομίας (και όχι μόνο…) με τους υπουργούς να είναι ενημερωμένοι και πειστικοί στις πρώτες εμφανίσεις τους. Επομένως, η προσδοκία των αναλυτών θα ήταν να αποτυπωθεί η παραπάνω εικόνα και στο χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτης να αναρριχάται ψηλότερα. Όμως, η πορεία ήταν διαφορετική, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει επιτόπιο τροχάδην αδυνατώντας να ξεπεράσει τα όρια αντίστασης της περιοχής των 870-880 μονάδων, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλές και τους πωλητές με ευκολία να ανακτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από την πρωινή διάθεση που συνήθως επιδεικνύουν οι αγοραστές.

Η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορους λόγους, όπως μεταξύ άλλων: στον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν οι εξαγγελίες στα διάφορα πεδία (δημοσιονομικό, τραπεζικό, αναπτυξιακό) ώστε οι πρόδρομοι δείκτες να προεξοφλήσουν την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Στη διατήρηση των παθογενειών του ελληνικού χρηματιστηρίου που στερείται ακόμη σοβαρής συμμετοχής επενδυτικών κεφαλαίων, ελληνικών και ξένων και συνεχίζει να κινείται από κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα καθώς ο βαθμός εμπιστοσύνης στις προοπτικές του παραμένει χαμηλός. Στην ασύμμετρη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις αγορές που άλλοτε προεξοφλούν τις επερχόμενες θετικές εξελίξεις της εγχώριας οικονομίας και άλλοτε καθυστερούν να τις ενσωματώσουν, δεδομένου ότι συνεκτιμούν και τους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό, ενδεχομένως, συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι μεγάλες οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «θέλει το χρόνο του» για να εδραιώσει σε συναλλακτική ευρωστία που στη συνέχεια θα οδηγήσει το Γ.Δ. στη διάσπαση των 900 μονάδων που επί του παρόντος συνιστούν απόρθητο οχυρό. Στο βαθμό βεβαίως, που επιβεβαιωθεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Στο μεταξύ, στο εξωτερικό ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας και το σενάριο του άτακτου Brexit είναι πιο πιθανό από ποτέ στο βαθμό που η Ε.Ε. δεν επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα συνεχίζεται και λίγοι πιθανολογούν μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την Πέμπτη για το χρόνο που θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, άμεσα ή το Σεπτέμβριο, ενώ η ενώ η Federal θα λάβει ανάλογες αποφάσεις στο τέλος Ιουλίου. Με τους διαχειριστές να συνεχίζουν σε στρατηγικές με συντηρητικά χαρακτηριστικά και το χρυσό να αναρριχάται ως επιλογή «ασφαλούς καταφυγίου», καθώς οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των περισσότερων δυτικών οικονομιών είναι περί το μηδέν ή και αρνητικές!»

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σήμερα Τετάρτη 24/7 έδωσαν ένα επιφυλακτικό καλωσόρισμα στις υποψίες προόδου στον εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο χτύπησε υψηλά δύο μηνών απέναντι στο ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν πολιτικές υπέρ της χαλάρωσης από την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το φρόνημα των επενδυτών είχε βοηθήσει μια έκθεση Bloomberg ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer θα ταξίδευε στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow την Τρίτη, το χαρακτήρισε καλό σημάδι και δήλωσε ότι αναμένει από το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,5% αρχικά και στις 9:08 δική μας ώρα είναι στο +0,31%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,8% αρχικά και στις 9:00 δική μας ώρα είναι στο +0,74%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,4% αρχικά και στις 9:00 δική μας ώρα είναι στο +0,07% και ο σύνθετος δείκτης της αγοράς της Σαγκάης αυξήθηκε πάνω από 1% αλλά αργότερα βρέθηκε στο +0,83%.

Πιστεύεται ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει τουλάχιστον ένα νεύμα για ευκολότερη πολιτική κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν 100% σε τιμές χαμηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα υποδηλώνουν πιθανότητα 18% των 50 μονάδων βάσης.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλά δύο μηνών στα 1,1144 δολάρια, χάνοντας 0,5% τη νύχτα, και βρέθηκε στο κατώτατο όριο επτά μηνών απέναντι στο γιεν αγοράζοντας 120,45 γιεν.

Η στερλίνα έχασε αγοράζοντας 1,2433 δολάρια έχοντας πέσει για τρεις συνεχόμενες συνεδρίες, καθώς η προοπτική του Brexit απόκτησε υψηλό θόρυβο.Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αργότερα την Τετάρτη, αλλά οι επενδυτές δεν είναι σαφέστεροι για το αν θα οδηγήσει τη χώρα σε μια έξοδο χωρίς διαπραγμάτευση ή θα βρει συμβιβασμό.