Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 17:20

Η Gazprom μελετά συμμετοχή στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξ/πολη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, τον αντιπρόεδρο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Για την συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε οι δύο πλευρές, να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας που να εξετάσει, το επόμενο διάστημα την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου, μέχρι το 2016, και μια δεκαετή παράταση αυτής της συμφωνίας. Αυτές τις λεπτομέρειες για το πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη συμφωνία, θα τις εξετάσει η ομάδα εργασίας την οποία θα συστήσουμε από κοινού», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ενημερώθηκε η ρωσική πλευρά και ο κ. Μίλλερ για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Για την έναρξη των έργων κατασκευής που έχει αναλάβει η Gazprom με την ελληνική εταιρεία «Προμηθέας Gaz», από την Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη, που τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν για την κατασκευή του αγωγού τα σχετικά τεχνικά τμήματα. Επίσης, η πλευρά της Gazprom και ο κ. Μίλλερ είδαν θετικά την περίπτωση να συζητήσουν με τις ελληνικές τράπεζες για συνεργασία στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Και, βεβαίως, εξετάσαμε με έναν αξιόπιστο εταίρο, που προμηθεύει την Ελλάδα με φυσικό αέριο μέχρι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια -και ελπίζουμε για πολλά χρόνια και μετά το 2016- το ενδιαφέρον της Gazprom για την συμμετοχή της στο τμήμα που αφορά τα πετρέλαια, στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

«Αξιολογούμε τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων σαν πολύ εποικοδομητικά και πιστεύουμε ότι σήμερα βάλαμε πολύ καλά θεμέλια», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μίλλερ, πρεοσθέτοντας: «Αυτό αφορά απολύτως όλες τις σφαίρες της συνεργασίας, επειδή σήμερα έχουμε συνεννοηθεί ότι αντικείμενο των περαιτέρω διαπραγματεύσεών μας θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου πέρα από τα όρια του 2016. Εχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητήσουμε τα θέματα των επενδύσεων από μέρους της Gazprom των εγκαταστάσεων, των μονάδων στην ελληνική επικράτεια. Αυτό αφορά και το δίκτυο διανομής, και την επιχείρηση φωσφορικών λιπασμάτων. Αυτό αφορά και άλλες ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες.

Σήμερα συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν τα δρομολόγια της προμήθειας του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα θίξαμε ειδικότερα τα θέματα που αφορούν το πώς η Ελλάδα, το συντομότερο θα μπορέσει να παίξει ρόλο της χώρας διέλευσης φυσικού αερίου για τη δυτική Ευρώπη. Και φυσικά σήμερα στις διαπραγματεύσεις μας ακούστηκε ένα καινούργιο θέμα, το έργο του αγωγού πετρελαίου από Μπουργκάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Γνωρίζετε πως η Gazprom, πέρυσι, αγόρασε την εταιρία "Σιμπνέφτ" και μετατράπηκε από εταιρεία αερίου σε εταιρεία αερίου και πετρελαίου. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα της συμμετοχής της Gazprom σ' αυτό το έργο. Δεν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση γι' αυτό το θέμα, όμως πιστεύουμε πως αυτό το έργο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».