H κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ αναγκών και θεσμών, αφού αφενός υλοποιεί τα υποσχεθέντα και, αφετέρου, τηρεί τα συμφωνηθέντα τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, «καλωσορίζοντας» εκ μέρους των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, χωρίς μάλιστα να θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
H κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ αναγκών και θεσμών, αφού αφενός υλοποιεί τα υποσχεθέντα και, αφετέρου, τηρεί τα συμφωνηθέντα τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, «καλωσορίζοντας» εκ μέρους των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, χωρίς μάλιστα να θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το ΕΒΕΠ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές “ανάσες” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, μάλιστα, με ταχύτερη εφαρμογή από ότι είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά».
Εν τω μεταξύ, προσθέτει, λαμβάνοντας υπόψη τον «Γολγοθά» των 7,5 δισ. ευρώ άμεσων φόρων για το 2019 που ξεκινά τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση καταθέτει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος για μείωση 500 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων. Το ΥΠ.ΟΙΚ. φαίνεται να έχει εξασφαλίσει στους θεσμούς «αντίμετρα» μείωσης δαπανών ύψους 950 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να ενσωματώσει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019 αντί του 2020.
Το σχέδιο στοχευμένης εξοικονόμησης περιλαμβάνει επισκόπηση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ, περικοπές επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ 400 εκατ. ευρώ, επέκταση της ψηφιοποίησης 150 εκατ. ευρώ, επιβολή ανωτάτων ορίων στις δαπάνες 200 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι φοροελαφρύνσεις κοστολογούνται περίπου στα 2,5 δις ευρώ για τη πρώτη διετία και συγκεκριμένα 850 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 700 εκατ. ευρώ από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Σημαντικό ρόλο στις προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τις μειώσεις φόρων, έπαιξε και το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας με την έξοδο στις αγορές για την έκδοση επταετούς ομολόγου αντλώντας 2,5 δις ευρώ, μετά από προσφορές 13 δις ευρώ, με επιτόκιο 1,9% και, κυρίως, με «ποιοτική σύνθεση» αγοραστών.
Τα 15 συνολικά μέτρα των «φοροελαφρύνσεων» που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι τα εξής:
1. Αναστολή του ΦΠΑ 24% στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από επενδυτές.
2. Καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40% της δαπάνης για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων, ως κίνητρο έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων.
3. Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
4. Βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για μικροοφειλέτες με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής από τα 30 στα 20 ευρώ και του επιτοκίου από 5 σε 3%.
5. Καθολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών, στο 13% για όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των ροφημάτων.
6. Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019, με μείωση 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
7. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9%, από 22%, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και του ανώτατου στο 42%, από 45%.
8. Διατήρηση αφορολόγητου ορίου και προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
9. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο ετών.
10. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
11. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20%, από 28%, και συγκεκριμένα στο 24%, για τη χρήση του 2019 και στο 20%, του 2020.
12. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%, από 10%, από τη χρήση του 2019.
13. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24%.
14. Ισόποση μείωση 1,25% ετησίως των ασφαλιστικών εισφορές από το 20% στο 15%.
15. Διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων με την υπαγωγή των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ και για όσους παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & του Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει:
«Είναι αισιόδοξο ότι ο οικονομικός στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, κινείται σταθερά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και 2020, ενώ δρομολογεί τάχιστα ένα πλάνο αλλαγών στη διακυβέρνηση της χώρας μας.
Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το κλειδί για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό, μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας, όσο και το εξωτερικό με τους θεσμικούς επενδυτές. Μετά από πολλά χρόνια, το νέο φορολογικό “πακέτο” περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις δίνοντας φορολογικές “ανάσες” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, μάλιστα, νωρίτερα από ότι είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά. Περιέχει σημαντικά κίνητρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και ταχύτερη μείωση των επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
Οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν σε βάθος διετίας με έναρξη το 2019, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια ρευστότητας στην αγορά, ώστε να λειτουργήσουν ως επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα. Η λίστα των 15 φοροελαφρύνσεων με στοχευμένα αντίμετρα, όχι μόνο δεν παρεκκλίνει των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά φαίνεται να πείθει τους θεσμούς για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στην ελληνική οικονομία. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις, χαρακτηρίζονται από συνέπεια και σοβαρότητα.
Εντός μάλιστα του πλαισίου του προγράμματος της ενισχυμένης εποπτείας και σε μικρό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ αναγκών και θεσμών, αφού αφενός υλοποιεί τα υποσχεθέντα και, αφετέρου, τηρεί τα συμφωνηθέντα...».