Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 18:19

Ασφαλιστικό: Ο διάλογος δεν θα γίνει από μηδενική βάση

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό δεν θα γίνει από μηδενική βάση, και καμία απόφαση δεν θα ληφθεί από την κυβέρνηση, μέχρι το τέλος της τετραετίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συναινετικά και ότι έχει ζητηθεί από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) να αναθέσει μια μελέτη για το ασφαλιστικό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Ειδικά για το ασφαλιστικό των τραπεζών, είπε ότι έγινε σοβαρή προετοιμασία για τις τράπεζες το 2005 και ότι, με βάση αυτό, μπορεί να προχωρήσει και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση στις τράπεζες.

Για τις τράπεζες, είπε, ότι το κλειδί για την καλή λειτουργία τους είναι ο ανταγωνισμός, και πρόσθεσε ότι, πέραν της Αγροτικής, δεν υπάρχει τώρα άλλη δημόσια τράπεζα. Για την Εμπορική Τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να οριστεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στις τράπεζες, ότι λειτουργούν ανεξάρτητα (δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου) και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Για την εισοδηματική πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα ήταν ο ευτυχέστερος των Ελλήνων, αν ήταν δυνατόν να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει κάτω του 3% το έλλειμμα φέτος. Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη σπατάλη στο Δημόσιο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από το 1993 ως το 2004 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 25% (120.000 περισσότεροι) και ότι, παρά την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, η ανεργία δεν είχει μειωθεί τα χρόνια αυτά.