Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 11:50

Korea Electric: Ζημίες το τρίμηνο, λόγω του κόστους των καυσίμων

ΖΗΜΙΕΣ εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους των καυσίμων, η Korea Electric Power Corp., η οποία προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η κρατική εταιρεία εμφάνισε ζημίες 138,7 δισ. ουόν (143 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι καθαρών κερδών 183,2 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο. Τα στοιχεία προήλθαν από την αφαίρεση των αποτελεσμάτων του συνόλου της χρήσης, που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, με έδρα τη Σεούλ. Η Korea Electric, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του τριμήνου που υπολόγισε το Bloomberg.

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 15% στα 2,4 τρισ. ουόν από 2,9 τρισ. ουόν το 2005 και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial και εκτιμούσαν ότι αυτά θα είναι 2,8 τρισ. ουόν.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι : «Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ενεργείας παγκοσμίως». Το κόστος της αγοράς ενεργείας από τις έξι θυγατρικές της αυξήθηκε 11% στα 18,5 τρισ. ουόν το 2005, αποτέλεσμα του ακριβότερου πετρελαίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των τιμών του άνθρακα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το τέταρτο τρίμηνο οι λειτουργικές ζημίες διευρύνθηκαν στα 485 δισ. ουόν, από 256 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8%, φθάνοντας στα 6,2 τρισ. ουόν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.