Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 13:27

Κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων το πετρέλαιο

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι δεν θα επιδιώξει την επιβολή άμεσων κυρώσεων στο Ιράν, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θα κάνει αντίποινα με μια μείωση των εξαγωγών του μαύρου χρυσού.

Σήμερα η International Atomic Energy Agency (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΙΕΑΕΑ είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα πιέσει για την τιμωρία της χώρας, μετά την ψηφοφορία. ΗΠΑ και Ε.Ε. κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 64,80 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 3:33 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 1,88 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 64,68 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτώση της τιμής του και η μεγαλύτερη από τις 16 Δεκεμβρίου. Το πετρέλαιο βρίσκεται σήμερα 39% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια Μαρτίου, υποχώρησε χθες 5,32 σεντς, ποσοστό 2,95, στο 1,7708 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις 27 Δεκεμβρίου. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πετρέλαιο θέρμανσης βρισκόταν στο 1,7780 δολάρια. Οι τιμές του είναι 39% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχώρησε χθες 6,32 σεντς, ποσοστό 3,7%, στο 1,6690 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 1,6675 δολάρια. Οι τιμές της είναι 32% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.