Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 09:34

Market Beat: Την άνοδο υποβοηθά αυτή των διεθνών, με τα ως τώρα κέρδη στο +1,42%

Από το πρωί χθες θεωρήσαμε δύσκολη δοκιμασία την συνέχεια στην άνοδο, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σε διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα. Στην έναρξη, οι εντολές από την προσυνεδρίαση που εισήγαγαν μάλλον οι ιδιώτες επενδυτές και οι θεσμικοί των βραχυπρόθεσμων κινήσεων, είχαμε άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, λίγο περισσότερο από μια μονάδα και αυτό ήταν το ελάχιστο μέρας.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από το πρωί χθες θεωρήσαμε δύσκολη δοκιμασία την συνέχεια στην άνοδο, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σε διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα. Στην έναρξη, οι εντολές από την προσυνεδρίαση που εισήγαγαν μάλλον οι ιδιώτες επενδυτές και οι θεσμικοί των βραχυπρόθεσμων κινήσεων, είχαμε άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, λίγο περισσότερο από μια μονάδα και αυτό ήταν το ελάχιστο μέρας.

Από το πρώτο λεπτό ο μέσος όρος ήταν σε θετικό πεδίο και το ταμπλό έδειξε τη δύναμη του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αφού στην κορύφωση της ζήτησης ο ΓΔ χτύπησε τις 877 μονάδες. Ωστόσο με τις περισσότερες αγορές μετοχών σε ελεγχόμενη πτώση, όσο πλησίαζε η ώρα για την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου τα κέρδη των Τραπεζών κρατούσαν τον δείκτη του κλάδου με κέρδη πάνω από +2%, όταν η άνοδος των υπολοίπων ελαττωνόταν. Κάποιοι πίεζαν ρευστοποιώντας, θεωρώντας βέβαιο πως θα επικρατούσαν πιέσεις στην τελευταία ώρα. Έτσι στις 15:45 ο ΓΔ ήταν στις 872,5 μονάδες και οι ανοδικές μετοχές 58 έναντι 53 καθοδικών όταν μια ώρα πριν η σχέση ήταν 61/42.

Η σκέψη των συναλλασσόμενων στην Αθήνα που δεν ανήκουν στην ομάδα των ισχυρών θεσμικών, είχε μπλοκάρει χθες το πρωί, από την συντονισμένη κάθοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στο πλανήτη. Οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν αν μπορεί να γίνει το θαύμα της ανεξάρτητης κίνησης πάλι και με ποιες μετοχές, σαν πυλώνες μιας ανόδου κόντρα στο ρεύμα. Που να φανταστούν πως το αγοραστικό ενδιαφέρον των ισχυρών, που εκφράζεται και μέσα από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, θα καθόριζε την κίνηση των τιμών και της διάθεσης για ρίσκο τόσο ανεξάρτητα και αποφασιστικά.

Μετά το πέρας της συνόδου υπογραμμίσαμε: Η εγρήγορση των συναλλασσόμενων, που ρευστοποίησαν θέσεις μετά το μέσο της συνόδου, δικαιώθηκε και μάλλον σήμερα, αν κλείσουν με απώλειες τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη την Πέμπτη, θα δούμε να συνεχίζεται η δυναμική του δεύτερου μέρους. Οι αγοραίοι διεθνώς εξαρτούν τη διάθεση για ρίσκο από την πολιτική βούληση της διοίκησης Τραμπ και τη νομισματική πολιτική της Fed. Η εβδομάδα δεν παρείχε σαφή προσανατολισμό στην τάση των χρηματιστηρίων γιατί ο Τραμπ ως προς το εμπόριο απείλησε με επιπλέον δασμολογήσεις σε Κινεζικά αγαθά.

Αλλά η χθεσινή μέρα ήταν μέρα θαυμάτων αφού στην Αθήνα ο ΓΔ κατάφερε να κλείσει με κέρδη και σαφή ενίσχυση της δραστηριότητας στα πακέτα και στις ΗΠΑ οι δείκτες πέρασαν στο τέλος σε θετικό πεδίο. Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 0,1% στις 27.222,97 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 2.995,11 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,27% στις 8.207,24 μονάδες. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, βοήθησε καθώς η ομιλία του διαβάστηκε ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ της γρήγορης νομισματικής δράσης. Οι παρατηρήσεις του Ουίλιαμς κατέστησαν βεβαιότητα την εικασία ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση πολιτικής της 30ης και 31ης Ιουλίου και θα τροφοδοτήσει επίσης προσδοκίες περί μιας ακόμη πιο βαθιάς μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν γρήγορα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των επιτοκίων της Fed σε ένα επίπεδα τιμών που δίνουν σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης κατά 50 bp στη συνεδρίαση του τέλους του μήνα. Οι αποδόσεις υποχώρησαν στο 40% περίπου μετά τη διευκρίνιση ότι η ομιλία του Ουίλιαμς δεν αφορούσε άμεση πολιτική κατεύθυνση.

Αναμένουμε αύξηση της νευρικότητας καθώς η εκπνοή των σειρών Ιουλίου θα επιβάλει εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων που θα τελειώσει στο μέσο της συνόδου και η τάση στο δεύτερο μέρος θα προκύψει από την κατεύθυνση των διεθνώς χρηματιστηρίων. Σήμερα τα ασιατικά ανεβαίνουν συντονισμένα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 0,1% στις 27.222,97 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 2.995,11 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,27% στις 8.207,24 μονάδες. Ήταν μια παρέμβαση του κ. Γουίλιαμς, του επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, που ανέτρεψε την τρίτη διαδοχική πτώση καθώς οι δηλώσεις του βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος. Ως τότε, οι δείκτες βρίσκονταν σταθερά στο «κόκκινο», καταγράφοντας απώλειες ως και 0,6% εν μέσω προβληματισμού για τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

«Είναι καλύτερο να λαμβάνει κανείς προληπτικά μέτρα από το να περιμένει να έρθει η καταστροφή» τόνισε ο κ. Γουίλιαμς σύμφωνα με το Reuters. Μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας, η πιθανότητα για μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου με βάση την προθεσμιακή αγορά αυξήθηκε στο 71%.

Η παρέμβαση πρόσφερε ισχυρή ώθηση στον χρυσό και τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ οδήγησε το δολάριο σε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,02%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή του Netflix βούτηξε 10%, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων. 

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν  δήλωσε πως οι συνομιλίες της Κίνας με τις ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν ξανά.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη σε συνεδρίαση όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα τριμήνου και στις εξελίξεις γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε 0,2%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,9% στις 12.227,85 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100κινήθηκε 0,5% χαμηλότερα στις 7.493,09 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε πτώση 0,38% στις 5.550,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια του ευρω, ο ΙΒΕΧ έκλεισε με πτώση 0,63% στις 9.225,70 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 22.090,81 μονάδες.

Η μετοχή της Novartis  πραγματοποίησε άλμα 3% επειδή η γνωστή φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από οικονομικά νέα τα μακροοικονομικά στη Βρετανία προκάλεσαν έκπληξη από την αναπάντεχη ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ  σε έρευνα του Reuters οι οικονομολόγοι, ανέμεναν πτώση κατά 0,3%.

ΧΑ

Μικρή αλλά ευπρόσδεκτη  άνοδος κόντρα στην συντονισμένη διεθνώς πτώση

Στη προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου από τις 10:31 ως τις δημοπρασίες σε θετικό πεδίο. Με εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 877,08 από 868,60 την προηγούμενη στις 13:21, αλλά πάνω από τις 870 κινήθηκε από τις 10:38 ως και τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 866,80 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,21 μονάδων. Αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας από τις 853,92  μονάδες την προηγούμενη. Αμέσως μετά ξεκίνησε η υπεροχή της ζήτησης και ανοδική πορεία σταθερής και μέτριας κλίσης ως τις 877 μονάδες.   

Από τις 13:22 ως το πέρας της συνόδου ωστόσο είχαμε ελεγχόμενες πιέσεις που στις 17:00 είχαν οδηγήσει τον ΓΔ στις 869,97 μονάδες και αυτό το κλάδεμα προέκυψε από την επιβολή απωλειών σε περισσότερες μετοχές του 25άρη. Ο πυλώνας της ανόδου που κρατήθηκε όρθιος ως το τέλος ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Ο δείκτης τους άνοιξε με πτωτικό χάσμα (1,47 μονάδων) στις 752,74 μονάδες με κλείσιμο την Τετάρτη στις 754,11. Στο πρώτο μέρος ανοδικά κινούμενος έγραψε ανώτερο μέρας (774,26) πριν το μέσο της συνόδου, στις 13:15. Με καθοδική κίνηση κατόπιν από τις 774 κατηφόρισε  στο επίπεδο των 765 μονάδων στις 14:10 περίπου και συνέβαλλε στην διατήρηση των κερδών του μέσου όρου. Η κίνησή του μετά τις 14:15 ήταν  πλάγια μεταξύ 771 και 765 οδηγώντας τον στο τέλος του δεύτερου μέρους  στις 764,88 από εκεί  με τις κατέληξε σε κλείσιμο στις 763,75 με κέρδη +1,28%.

Συνεπώς, η αγορά δεν εμφάνισε υψηλή μεταβλητότητα και ελάχιστες αλλαγές πρόσημου. Επίσης φάνηκε πως η αναζήτηση πυθμένα ήταν εύκολη υπόθεση αφού ήρθε στην αρχή συναλλαγών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της δυναμικής υψηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ δεν ώθησε τον ΓΔ ανοδικά, με την υπεροχή των εντολών πώλησης στις Τράπεζες από τις 16:23 ως τις 17:20. Άλλωστε αμέσως μετά την εμφάνιση τιμών πάνω από τις 876 απόκτησε καθοδική κίνηση, χωρίς όμως να περάσει κάτω από τις 870 μονάδες .

Περιληπτικά: Ήταν σύνοδος με αύξηση της διάθεσης για ρίσκο που σφραγίστηκε ωστόσο από ικανό κλάδεμα των κερδών στο δεύτερο μέρος. Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με θετική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία και πολύ χαμηλή μεταβλητότητα. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν σε αρνητικό πεδίο, ενώ οι εντολές πώλησης  εδώ δεν εκδηλώθηκαν έντονα, ενώ αυξήθηκαν αισθητά δυο ώρες πριν από το τέλος.

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο (μόνιμα αρνητικό) την πρώτη ώρα, επηρέασαν αρνητικά κατόπιν την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν πτωτική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, αφού υποχωρούσαν συντονισμένα εκτός του Ιταλικού ΜΙΒ. Οι μεταβολές των περισσότερων ήταν μικρές όπως και στις προηγούμενες αλλά πτωτικές. 

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά υψηλότερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 36,170 εκατ. ευρώ (για ΕΛΛΤΡΑΚ 22,5 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ 7,254 εκατ. ΟΤΕ 2,500 εκατ., ΣΑΡ 1,566 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ 805.750 ευρώ, ΕΥΡΩΒ 755.400 ευρώ, και ΤΙΤΚ 8.800 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης (15 από 5 μονάδες)  και με μεταβολή 9 μονάδων βάσης, η απόδοση έπεσε στο 2,15% από το 2,24%.

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 3,78 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,50 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (10,28 από 14,68 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,462 από 58,376 δις ευρώ την προηγούμενη.                                               

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,28% από +1,76%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,56% από +0,12%, την ΕΤΕ στο +1,24% από +3,88%, ΕΥΡΩΒ +2,06% από +1,66% και την ΠΕΙΡ στο +1,23% από +3,44%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,40% από +2,21%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 7) και ένα την ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,30% και έφθασε στις 870,58 από 868,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2156,79 από 2151,68 με μεταβολή +0,24%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,774 από 83,380 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 36,17 από 25,167 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 47,523 από 52,687 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,982 από 3,147 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 60 από 81, των καθοδικών 53 από 32 και 22 από 21 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με μικρό premium οι traders αποχαιρετούν τις σειρές Ιουλίου

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μετά την πρώτη ώρα σε θετικό πεδίο μόνιμα. Με εγγραφή του μέγιστου στις 2170,06 μονάδες στις 13:20. Ενώ το ελάχιστο οι 2143,79, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Ως τις 11:36 το κίνησαν κύρια σε αρνητικό πεδίο και στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2153,55 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2156, αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,24%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,628 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 6257 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2158,00 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 5893 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2191,75, κατώτερο τις 2161,50 και τελευταίες πράξεις στις 2175,00 από 2181,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 151 ΣΜΕ. Τα ανοιχτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε 4.780 από 9.293, για τη σειρά Αυγούστου ανήλθαν στα 14.571 από 9.677 και 239 από 166 για τη σειρά Σεπτεμβρίου.

Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Ιουλίου, ο όγκος ήταν 52 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 362 για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 114 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 33 για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες.

Η  Eurobank Eq εκτιμούσε χθες το πρωί: «Για σήμερα οι μετοχές του εξωτερικού θα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και η επιφυλακτική συμπεριφορά αναμένεται να μεταφερθεί στην Εγχώρια Αγορά».

«Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον ενδέχεται να κρατήσει τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και να φέρει συσσώρευση στη σημερινή συνεδρίαση». Σημείωσε η Beta Sec.

Σημαντικότερο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η επιτυχία της δημόσιας πρότασης για την ΤΙΤΚ. Ο οίκος κατασκευής δεικτών MSCI ανακοίνωσε πως, εάν η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής, θα εντάξει την TCI στους δείκτες MSCI Global Standards, με χώρα κατάταξης την Ελλάδα. Παράλληλα, ο FTSE Russell ανακοίνωσε πως προτίθεται να εντάξει τις μετοχές TCI, από την 24η Ιουλίου 2019, στον δείκτη GEIS Small Cap (Belgium). Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανακοινώσει, ότι σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης, οι μετοχές της TCI θα αντικαταστήσουν τις μετοχές της Τιτάν στους δείκτες που συμμετέχει, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της TCI στην Αθηναϊκή αγορά.

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil δίνει η UBS, σε έκθεσή της για τον κλάδο πανευρωπαϊκά.

Ο Οίκος ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη Motor Oil στα 25, από 24 ευρώ και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 9, από 8,3 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral" και για τις δυο μετοχές.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά. Τα νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες υποβοηθούνται σήμερα από την επιτυχημένη δημόσια πρόταση του Τιτάνα και τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι Αγορές προσπαθούν να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, όπου μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες, πρέπει να μετουσιωθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της, με “υπερηχητικές ταχύτητες”, σε πράξεις.

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας δεν περιμένουν και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν εκτός της ψυχολογίας και  οι οικονομικοί δείκτες.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη, με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται, κυρίως στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την  Παγκόσμια Οικονομία. Η Cristine Lagarde αναμένεται να συνεχίσει στα βήματα του Προκατόχου της

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, μετά και την νέα επιτυχή έκδοση του 7ετους ομολογιακού δανείου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη,  με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10ετη  πέριξ του 2,15%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι Κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα. 

Παρά τον  οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις το φαινόμενο αυτό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο αν αφαιρεθεί το σημερινό πακέτο της ΕΛΤΡΑΚ  οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η προσοχή επικεντρώνεται και σήμερα στην ΕΤΕ, μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει σε 1ο επίπεδο τις 780 & σε 2ο τις 810 μονάδες, δίνοντας την απαραίτητη δύναμη στην Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την σημερινή αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών, παρουσιάζει  κοντινή στήριξη στις 840 μονάδες. με τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημ. να εντοπίζεται στις 820 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 & 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή τους, ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740  μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2110 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2180, 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις  2050 & 2015 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με ακραίες διακυμάνσεις & αυξημένους όγκους. Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται οι ακραίες ανοδικές κινήσεις  από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζονται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανές τεχνικές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης. Έχοντας φτάσει η ώρα της δράσης, η επιτάχυνση φίλο-επενδυτικών Κυβερνητικών κινήσεων, θα λειτουργήσει ως ‘καύσιμη ύλη’ για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την Ελληνική Οικονομία.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές προχώρησαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 19/7, αφότου ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve στερεοποίησε τις προσδοκίες για περικοπή επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα, ανεβάζοντας την διάθεση για ανάληψη ρίσκου και διατηρώντας παράλληλα μια οροφή στην ισχύ του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, βοήθησε με μια ομιλία που διαβάστηκε ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ της γρήγορης νομισματικής δράσης. Οι παρατηρήσεις του Ουίλιαμς κατέστησαν βεβαιότητα την εικασία ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση πολιτικής της 30ης και 31ης Ιουλίου και θα τροφοδοτήσει επίσης προσδοκίες περί μιας ακόμη πιο βαθιάς μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν γρήγορα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των επιτοκίων της Fed σε ένα επίπεδα τιμών που δίνουν σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης κατά 50 bp στη συνεδρίαση του τέλους του μήνα. Οι αποδόσεις υποχώρησαν στο 40% περίπου μετά τη διευκρίνιση ότι η ομιλία του Ουίλιαμς δεν αφορούσε άμεση πολιτική κατεύθυνση.

Οι μετοχές της Wall Street υποχωρούσαν και κινήθηκαν ψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας χάρη στα σχόλια του Williams. Ο δείκτης Composite Shanghai κέρδιζε στις 9:15 δική μας ώρα +0,71% και Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,10%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας προσθέσανε +0,75%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,35% και ο Nikkei της Ιαπωνίας προχώρησε 1,96%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,94%, αναιρώντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας.