Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 07:10

Τι αλλάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό

Καταργείται, έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς, με βάση το σχετικό Π.Δ. με το οποίο «κλείνουν» γενικές γραμματείες, θα συγχωνευθεί στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας που υπάγεται απευθείας στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.

Από την έντυπη έκδοση

Καταργείται, έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς, με βάση το σχετικό Π.Δ. με το οποίο «κλείνουν» γενικές γραμματείες, θα συγχωνευθεί στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας που υπάγεται απευθείας στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.84/2019) καταργείται η θέση του ειδικού γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας και συγκροτείται Γενική Γραμματεία Εργασίας, ενώ καταργείται η αυτοτέλεια της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων και της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ, οι οποίες συγχωνεύονται σε μία νέα γραμματεία.

Αναφορικά με το ΣΔΟΕ, κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγούσε χθες ότι οι αρμοδιότητες θα διατηρηθούν και θα μεταφερθούν στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, αν δηλαδή διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

Σημειώνεται πως ήδη προκαλεί τις αντιδράσεις της ΑΑΔΕ η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το YΠΟΙΚ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, καθώς οι οργανωτικές αλλαγές γίνονται εν μέσω της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και εν όψει της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 84/2019, στη νέα γραμματεία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής (ΓΔΟΠ) του YΠΟΙΚ, η Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Π. Δ. επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ καταργούνται.

Η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία έχει ως αποστολή τη διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, διατηρείται, αν και παραμένει άγνωστο το εάν ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα εξακολουθήσει να έχει την καθοδήγηση και τον συντονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο Π. Δ. η γενική γραμματεία του YΠΟΙΚ και η αντίστοιχη θέση του γενικού γραμματέα καταργούνται και στο εξής υπάγονται στον YΠΟΙΚ το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, η Αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Προβληματισμός

Είχε προηγηθεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης. Πάντως και οι δύο κινήσεις προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε οργανωτικό επίπεδο σε περίπτωση που παρατηρηθούν δυσλειτουργίες.

Ειδικά το θέμα της ΓΓΠΣ -η οποία ελέγχει τις υποδομές του TAXIS- θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας καθώς οι οργανωτικές αλλαγές γίνονται εν μέσω της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και εν όψει της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου η διαδικασία της μετάβασης να μην προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Όσον αφορά την κατάργηση του ΣΔΟΕ ως αυτοτελούς ειδικής γραμματείας, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες ότι οι αρμοδιότητες θα διατηρηθούν και θα μεταφερθούν στη νέα Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, αν δηλαδή διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, σημειώνει ότι «το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία "πρώτης γραμμής", την οποία φρόντισε η Ν.Δ. να δυσφημήσει κατά την προεκλογική περίοδο». Όπως προσθέτει, στην ίδια γ. γ. υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας «υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας τον ρόλο των κτηματικών υπηρεσιών της στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του αιγιαλού».

Το Προεδρικό Διάταγμα

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

* Συνιστάται στο YΠΟΙΚ, Γ. Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:

* από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής

* οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.,

* η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Η Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Η Γ.Γ. του YΠΟΙΚ και η αντίστοιχη θέση του Γενικού/Διοικητικού Γραμματέα καταργούνται. Οι υπηρεσίες που υπάγονται εφεξής στον YΠΟΙΚ είναι:

(α) Το αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ),

(β) Το αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,

(γ) Το αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας,

(δ) Η αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και

(ε) Η γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Ενισχύονται οι υπηρεσίες»

Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημειώνοντας πως η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών.