Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 19:09

Ομόλογα: Στο 2,12% το ελληνικό 10ετές

Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση προχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 2,12% από 2,22% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση προχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 2,12% από 2,22% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, μετά το ιδιαίτερο ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε από την έκδοση του νέου επταετούς και το υψηλό επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024 περιορίστηκε στο 1,11%, ενώ του υφιστάμενου επταετούς με λήξη το 2025 αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,37%. Στον πιο κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση βρέθηκε στο 0,69%. Και το spread έναντι του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στις 243 μονάδες βάσης. Η συνεδρίαση σηματοδοτήθηκε από ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 77 εκατ.ευρώ.

Το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε και στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο, που θεωρείται και ο πλέον ωφελημένος από τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Από τέσσερις έως έξι μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών. Η Ιταλία εξακολουθεί να ξεχωρίζει, με την απόδοση του 10ετούς της να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών, στο 1,506%, έχοντας αποκλιμακωθεί περισσότερο από 120 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, στις 181 μονάδες βάσης, αποκλιμακώθηκε και το spread.

Παρά το γεγονός ότι αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα οι εντάσεις ανάμεσα στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων – των δύο εταίρων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας - από τη στιγμή που η Λέγκα καταψήφισε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ιταλία λειτουργεί θετικά για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η Λέγκα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σε μία εξέλιξη που ενδεχομένως να άφηνε την Ιταλία με μία πιο φιλική στο επιχειρείν κεντρο-δεξιά κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.

Στον «πυρήνα», τα γερμανικά κρατικά ομόλογα «είδαν» τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στην αρχή της συνεδρίασης, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου της για τον πληθωρισμό, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 2%. Εν συνεχεία όμως, δέχθηκαν κάποιες ανοδικές πιέσεις, ακολουθώντας τις τάσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ. Αρχικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο -0,327% για να επιστρέψει αργότερα στο -0,31%.