Από τις 159 ειδοποιήσεις του συστήματος ενημέρωσης της Ε.Ε. για ελαττωματικά προϊόντα πέρυσι, οι 121 ήταν για παιχνίδια, ανέφερε ο αεμόδιος Επίτροπος Μ. Κυπριανού σε συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα τη «Στρατηγική για τον Καταναλωτή 2007-2013», προσθέτοντας ότι το 50% των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. είναι από την Κίνα και το 80% των εισαγωγών της Ε.Ε. είναι από την Κίνα.
Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στις 8 και 9 Φεβρουαρίου θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών για να τεθούν κανόνες για τους αναπτήρες, ώστε να μην μπορούν αυτοί να χρησιμοποιούνται από παιδιά, καθώς έχει διαπιστωθεί από στατιστικές ότι προκαλούνται κατά λάθος πυρκαγιές ή ακόμα και θάνατοι. Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την ενίσχυση των καταναλωτικών οργανώσεων μειώνεται, τόνισε ο κ. Κυπριανού.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της νομοθεσίας της χώρας μας για την προστασία του καταναλωτή.
«Το κόστος της προστασίας από ελαττωματικά και επικίνδυνα προϊόντα είναι λιγότερο από τη ζημιά που προκαλείται από το πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός. Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες και ερωτήσεις ή απορίες καταναλωτών που απευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το 2005, κατά σειρά προτεραιότητας αφορούσαν προϊόντα και υπηρεσίες σούπερ μάρκετ, ηλεκτρικά, τρόφιμα, παροχή υπηρεσιών, ινστιτούτα αδυνατίσματος, τράπεζες, οργανωμένα ταξίδια, εστιατόρια/καφέ, μισθώσεις κατοικιών, καύσιμα, ένδυση - υπόδηση, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές, δημόσιο τομέα, οικιακό εξοπλισμό, αυτοκίνητα - ανταλλακτικά, κινητή τηλεφωνία, διαφήμιση, πωλήσεις από απόσταση και παιχνίδια.
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθανάσιος Σκορδάς ανέφερε ότι μέσα στο 2005 εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.