Η αγορά παραθεριστικής κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση κυρίως των ξένων, αφορά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις όσο διατηρείται το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και βελτιώνεται η οικονομία της.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η αγορά παραθεριστικής κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση κυρίως των ξένων, αφορά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις όσο διατηρείται το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και βελτιώνεται η οικονομία της.
Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis Property & Valuation Services που αφορά πέντε νησιά -Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κύθνο και Κέα (Τζια)- μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και του αντίστοιχου του 2018 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μέσο όρο 1,8%.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ., Μήλος, Σέριφος).
Η άνοδος των τιμών πώλησης καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και στις πέντε περιοχές μελέτης, επιβεβαιώνοντας -υπό προϋποθέσεις- το οριστικό τέλος του καθοδικού κύκλου.
Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο με 2.191 ευρώ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.818 ευρώ/τ.μ., η Πάρος με 1.796 ευρώ/τ.μ., η Τζια με 1.663 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος 1.342 ευρώ/τ.μ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (2,45%, από 1.774 σε 1.818 ευρώ/τ.μ.), η Τζια (2,06%, από 1.629 σε 1.663 ευρώ/τ.μ.), η Μύκονος (1,98%, από 2.148 σε 2.191 ευρώ/τ.μ.), ενώ έπεται η Πάρος (1,36%, από 1.772 σε 1.796 ευρώ/τ.μ.) και η Κύθνος (1,17%, από 1.326 σε 1.342 ευρώ/τ.μ.).
Παραθεριστικά ακίνητα ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων
Στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές/θέσεις ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.
Για παράδειγμα, στη Μύκονο και σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος, καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη και σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία -με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα- καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ/τ.μ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το Λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ/τ.μ.
Βάσει της έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.054 ευρώ/τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκονται η Τζια με 5.411 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος με 3.601 ευρώ/τ.μ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Geoaxis, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι, αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.
Αυξημένο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αγοράς των εξοχικών κατοικιών, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισέρχεται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Η Πάρος ακολουθεί, ενώ τα πρώτα σημάδια νέων αναπτύξεων που εμφανίστηκαν την περίοδο 2017-2018 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εντατικοποιηθεί και φέτος υπάρχει σαφώς περισσότερη δραστηριότητα με αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 12% (πηγή ΕΛΣΤΑΤ) και αύξηση μεταβιβάσεων κατά 54% (πηγή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων ΓΓΠΣ ΥΠΟΙΚ).
Ακόμη, έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει εργαζόμενους σεζόν ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.
Η πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένοι, ένα τμήμα τους σχετίζεται με την απόκτηση χρυσής visa, ενώ η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων.