Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας μπορεί να βασιστεί στην παραγωγή βιοκαυσίμων από ειδικές καλλιέργειες φυτών, τις οποίες θα επιβλέπουν και θα φροντίζουν ειδικά ρομπότ, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων που παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 21ης Agrotica.
Oπως επισήμαναν οι ειδικοί, ρομπότ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια και να λύνουν το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, σε ερευνητικό επίπεδο έχουν ήδη κατασκευαστεί μηχανήματα του είδους, που, μεταξύ άλλων, κάνουν μεταφυτεύσεις σε φυτώρια, συλλογή και διαλογή καρπών, εντοπισμό ζιζανίων, αλλά και επιλεκτικό ψεκασμό.
Προς το παρόν, όμως, το υψηλό κόστος κατασκευής, η δυσκολία ένταξης στην παραγωγική διαδικασία, καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε δυναμικά περιβάλλοντα, διότι με το υπάρχον λογισμικό δεν είναι δυνατός ο προγραμματισμός τους, είναι απαγορευτικά για την είσοδό τους στη γεωργική παραγωγή, τόνισε ο λέκτορας της Γεωπονικής του ΑΠΘ, Σταύρος Βουγιούκας, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Agrotica.
«Για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ο γεωργός πρέπει να έχει σχετική κατάρτιση με τις αρχές και τη λογική της λειτουργίας των σχετικών τεχνολογιών», τόνισε ο κ. Βουγιούκας. Εξαίρεση αποτελούν τα προηγμένα εμπορικά συστήματα ρομποτικής άμελξης που εγκαθίστανται σε κτηνοτροφικές μονάδες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ