Με τις ανακοινώσεις των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων εν εξελίξει, διαφορετική ήταν η ψυχολογία που διέκρινε τους επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Με τις ανακοινώσεις των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων εν εξελίξει, διαφορετική ήταν η ψυχολογία που διέκρινε τους επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στη Wall Street τα θετικά μηνύματα από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, που αυξήθηκαν κατά 0,4%, αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων, από τη στιγμή που λαμβάνει σήματα πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση κι έτσι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ενδοσυνεδριακά κατέγραφαν απώλειες.
Στην Ευρώπη, αντίθετα, παρά τη μεγάλη συρρίκνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, αλλά και την άτακτη υποχώρηση της στερλίνας, οι επενδυτές για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση προτίμησαν να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές, οδηγώντας με τη σειρά τους τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,35%.
Ο κλάδος των προσωπικών ειδών από τους κλάδους που ξεχώρισαν καταγράφοντας κέρδη 0,97%, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της Burberry που πραγματοποίησε ανοδικό ράλι 14,39%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί μετά την έλευση του σχεδιαστή Ρικάρντο Τίσι, ενώ ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση ήταν αυτός των κατασκευαστικών υλικών που ενισχύθηκε 1,67%.
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (0,35%), του Λονδίνου (0,60%), του Παρισιού (0,65%) και του Μιλάνου (0,12%).
Στην Ασία μικτές τάσεις επικράτησαν στις αγορές στον απόηχο των στοιχείων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για το β΄ τρίμηνο του 2019, που έτρεξε με ρυθμό 6,2%, ο βραδύτερος των τελευταίων 27 ετών.
Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε στους επενδυτές η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της εμφανίστηκαν πρόθυμοι για νέα μείωση των επιτοκίων αν κριθεί αναγκαίο (νωρίτερα τον Ιούλιο τα είχε μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 1%).
Το χρηματιστήριο της Αυστραλίας έκλεισε με πτώση, όπως και αυτά του Τόκιο και της Σανγκάης, σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Σεούλ, που κατέγραψαν κέρδη.