Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 12:49

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, αποτέλεσμα των αγορών στις οποίες προχώρησαν τα επενδυτικά κεφάλαια, σε συνδυασμό με τη ζήτηση από τους επεξεργαστές του μετάλλου στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο.

Οι επεξεργαστές του μετάλλου, όπως οι κατασκευαστές καλωδίων και συρμάτων, συνήθως αυξάνουν τις αγορές χαλκού για να προετοιμαστούν για την αύξηση της ετήσιας ζήτησης την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, λένε οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου του Gu Yuan, της Star Futures Co. Τα αποθέματα του χαλκού στη Σαγκάη, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών και στους 51.343 τόνους στις 27 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο 1.830 γιουάν ο τόνος ή το ημερήσιο όριο του 4% για να κλείσει στα 47.600 γιουάν (5.900 δολ.) τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής του μετά τον εορτασμό του Νέου Ετους στης Σελήνης. Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, αναρριχήθηκα σε επίπεδα ρεκόρ των περίοδο του εορτασμού.

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν και οι τιμές του χαλκού σε μετρητά. Ο χαλκός για άμεση παράδοση στη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, Changjiang, σημείωσε άνοδο 1.850 γιουάν, ποσοστό 4%, φθάνοντας σήμερα τα 48.600 γιουάν ο τόνος. Η τιμή περιλαμβάνει φόρο 17% στην αξία και 2% δασμό εισαγωγής.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες έκλεισε 0,5% υψηλότερα στα 5.020 δολ. ο τόνος την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Το μέταλλο προσφέρθηκε στα 5.025 δολ. και αγοράστηκε στα 5.030 δολ. ο τόνος στις 4:40 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Φέτος το μέταλλο βρίσκεται 67% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.