Ολοκληρώνεται το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας καθώς με τη νέα έκδοση του 7ετούς ομολόγου που ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να αντληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, από τις αρχές του χρόνου, ο ετήσιος δανεισμός θα έχει φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 7 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ολοκληρώνεται το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας καθώς με τη νέα έκδοση του 7ετούς ομολόγου που ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να αντληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, από τις αρχές του χρόνου, ο ετήσιος δανεισμός θα έχει φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 7 δισ. ευρώ.
Η έκδοση 7ετούς ομολόγου επελέγη προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσφορά των τίτλων της συγκεκριμένης διάρκειας ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι η απόδοση θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% ή και οριακά χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό. Ούτως ή άλλως, η απόδοση θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα.
Στόχος η «ποιοτική σύνθεση» των αγοραστών
Τόσο για τον ΟΔΔΗΧ όσο και για το νέο οικονομικό επιτελείο στόχος παραμένει η «ποιοτική σύνθεση» των αγοραστών της νέας έκδοσης. Αυτό θα επιτευχθεί με την όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση αλλά και την απόκτηση των ομολόγων από επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η επίτευξη του στόχου είναι πιθανό να «κοστίσει» όσον αφορά στην τελική απόδοση του ομολόγου αλλά στο ελληνικό στρατόπεδο είναι ξεκάθαρο ότι προέχει η ποιοτική σύνθεση των αγοραστών από το να «συγκρατηθεί» η απόδοση του ομολόγου κάτω από το (κυρίως ψυχολογικό) όριο του 2%.
Οι ανάδοχοι της έκδοσης
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανάδοχοι της έκδοσης για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου αναλαμβάνουν οι οίκοι Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Ο χρόνος της απόφασης δεν εξέπληξε τις αγορές καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε έτοιμη την έκδοση πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Τότε αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η έκδοση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ακολούθησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και επελέγη η όποια κίνηση να μετατεθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ένα από τα ισχυρά κίνητρα είναι βέβαια η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα. Παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν και χθες στο 2,33%, όταν τον Μάιο η αντίστοιχη απόδοση έφτανε ακόμη και στο 3,5%.
Τακτική «επαφή» με τις αγορές
Το ότι με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου -εκκρεμεί βέβαια το άνοιγμα και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών- ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019, δεν σημαίνει ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα επιχειρηθεί και νέα έξοδος εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στο ελληνικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι η τακτική «επαφή» με τις αγορές βοηθάει στη βελτίωση της καμπύλης του χρέους ενώ κρατά τις πόρτες ανοικτές τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις. Βασικός στόχος των επόμενων εκδόσεων θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Σε αυτό βέβαια θα συμβάλει και η προωθούμενη αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επίσης η αναχρηματοδότηση και άλλων ακριβών εκδόσεων. Η συγκυρία με την ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ελλάδα καθώς δίδεται η δυνατότητα «αντικατάστασης» εκδόσεων με κουπόνια της τάξεως του 4%-5% με αντίστοιχες εκδόσεις που θα κοστίζουν κοντά στο 2%.
Επιχείρημα και για τα πλεονάσματα
Για την ελληνική κυβέρνηση, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να αποτελέσει βασικό επιχείρημα εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% καθορίστηκε από το Eurogroup όταν στις αγορές ομολόγων (τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των ελληνικών) επικρατούσαν εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις σημερινές.
Αποκλιμάκωση των αποδόσεων
Με άνοδο των τιμών υποδέχθηκε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τις τράπεζες για να αναλάβουν την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, στην τρίτη για φέτος έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,29%, με το spread στις 254 μονάδες βάσης, έπειτα από μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διόρθωσαν ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που δεν απείχαν και πολύ από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα και η απόδοση του επταετούς με λήξη το 2025 αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα 19 μονάδες βάσης. Χθες, ωστόσο, η απόδοση του επταετούς αποκλιμακώθηκε στο 1,49% από το 1,55% που είχε κλείσει την Παρασκευή. Η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024 αποκλιμακώθηκε στο 1,21% από 1,27%.