Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 13:16

Toshiba: 5,4 δισ. δολ. για την εξαγορά της Westinghouse

ΠΟΣΟΝ 5,4 δισ. δολ., για την αγορά του 100% της Westinghouse Electric Co., θα καταβάλει η μεγαλύτερη εταιρεία υλικού πυρηνικής ενεργείας της Ιαπωνίας, Toshiba Corp., προκειμένου να επεκταθεί στον τομέα της ατομικής ενεργείας, καθώς ανανέωσε το ενδιαφέρον της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κϊνα.

«Η ώρα για τα πυρηνικά είναι η κατάλληλη», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της British Nuclear Fuels Plc, Michael Parker, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Λονδίνο. Η British Nuclear Fuels είναι η κρατική εταιρεία κατασκευής αντιδραστήρων της Βρετανίας.

Η Toshiba, με έδρα το Τόκυο επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητες σε εργοστάσια ενεργείας, καθώς τα κέρδη από τα chip και τα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης μειώνονται, εξ αιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Η Westinghouse θα δώσει στην Toshiba την τεχνολογία εκείνη που επιθυμεί η Κίνα, η οποία ενδέχεται να δαπανήσει έως και 54 δισ. δολ. έως το 2020 για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων.

Η Toshiba σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο μειοψηφίας στην Westinghouse σε μερικούς επενδυτές, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η αγορά της πυρηνικής ενεργείας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 50% μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Marubeni Corp., η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία αγοραπωλησιών της Ιαπωνίας, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Toshiba για να επενδύσει στην Westinghouse, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Marubeni, Takashi Hashimoto, σε δήλωσή του νωρίτερα. Η Mitsui & Co. και η Shaw Group Inc. ενδέχεται να είναι πιθανοί συνεργάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai τον περασμένο μήνα.

Ο εκπρόσωπος της Mitsui, Norio Kozuka, αρνήθηκε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα της πυρηνικής ενεργείας στα 36.000 μεγαβάτ έως το 2020 και θα χρειαστεί 27 αντιδραστήρες ισχύος 1.000 μεγαβάτ για αυτό, αξίας 2 δισ. δολ. ο κάθε ένας. Περισσότερα από 200 δισ. δολ. θα δαπανηθούν διεθνώς για πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την International Energy Agency, με έδρα το Παρίσι, σύμβουλο των 26 μεγαλύτερων χωρών χρήσης ενεργείας στον κόσμο.

Η Toshiba, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 Φεβρουαρίου στο Τόκυο.