Kαναδάς και Νέα Ζηλανδία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών για απότομη διόρθωση στις τιμές κατοικιών, ενώ σήματα κινδύνου εκπέμπουν και οι αγορές στέγης σε Αυστραλία και Βρετανία, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα του Βloomberg Economics. Στην κατάταξη με τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από το σκάσιμο μιας φούσκας στην αγορά ακινήτων, ο οικονομολόγος Νάιρατζ Σαχ συνυπολόγισε τις τιμές κατοικιών με τα ενοίκια και το εισόδημα, καθώς και τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές συν τα στεγαστικά δάνεια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, με το κόστος στέγασης σε σύγκριση με τους μισθούς να είναι το υψηλότερο στον κόσμο και στις δύο χώρες. Κίνδυνος φούσκαις και για την αγορά κατοικιών σε Αυστραλία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί ο κ. Σαχ. Η επόμενη πρόκληση αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών: Μένει να διαπιστωθεί εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν στροφή προς τη μείωση επιτοκίων.
Kαναδάς και Νέα Ζηλανδία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών για απότομη διόρθωση στις τιμές κατοικιών, ενώ σήματα κινδύνου εκπέμπουν και οι αγορές στέγης σε Αυστραλία και Βρετανία, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα του Βloomberg Economics.
Στην κατάταξη με τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από το σκάσιμο μιας φούσκας στην αγορά ακινήτων, ο οικονομολόγος Νάιρατζ Σαχ συνυπολόγισε τις τιμές κατοικιών με τα ενοίκια και το εισόδημα, καθώς και τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές συν τα στεγαστικά δάνεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, με το κόστος στέγασης σε σύγκριση με τους μισθούς να είναι το υψηλότερο στον κόσμο και στις δύο χώρες. Κίνδυνος φούσκαις και για την αγορά κατοικιών σε Αυστραλία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί ο κ. Σαχ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ορισμένες χώρες έχουν ήδη αναλάβει δράση για την αποθέρμανση της αγοράς κατοικιών. Η καναδική κυβέρνηση επέβαλε φόρο ακινήτων στους ξένους αγοραστές, ενώ στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύονται οι πωλήσεις σε πολίτες ξένης εθνικότητας. Η επόμενη πρόκληση αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών: Μένει να διαπιστωθεί εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν στροφή προς τη μείωση επιτοκίων.
«Εγκυμονεί ο κίνδυνος μήπως ένας νέος γύρος νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τροφοδοτήσει φούσκες στην αγορά κατοικιών», σημειώνει ο κ. Σαχ. «Την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες εστιάζουν στο να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να σπείρει τους "σπόρους" της επόμενης κρίσης», προειδοποιεί.
Οι τιμές κατοικιών έχουν επανέλθει στα υψηλά που είχαν αγγίξει πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δείκτη που αποτελείται από 57 οικονομίες.
naftemporiki.gr