Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 11:14

Επιστροφή της μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με οριακές μεταβολές και χαμηλό τζίρο ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Με οριακές μεταβολές και χαμηλό τζίρο ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη (11.00), υποχωρεί κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 860,70 μονάδες, με στόχο τη διατήρηση του τεχνικού ορίου των 850 μονάδων.

Το ενδιαφέρον εστιάζει και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εμφανίζει οριακά κέρδη της τάξης του 0,40%. Την Πέμπτη, άλλωστε, ολοκληρώθηκε και η ομολογιακή έκδοση Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας, η οποία άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25% και συνολικές προσφορές 1,65 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η μετοχή της ΕΤΕ κινείται στο +0,85%, με τους επενδυτές - ενδεχομένως - να προσδοκούσαν ένα καλύτερο επιτόκιο. Από την πλευρά τους, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 0,37%, της Attica Bank κατά 2,10% και της Eurobank κατά 0,12%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,83%.

Στο ταμπλό επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, αλλά και περιορισμένου εύρους διακυμάνσεις της τάξης έως του 1%. Εξαίρεση αποτελούν οι μετοχές της Σαράντης, της ΔΕΗ και της Motor Oil. Η πρώτη ενισχύεται κατά 1,65%, η δεύτερη μειώνεται κατά 1,71% και η τρίτη αυξάνεται κατά 1,20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 4,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν την Πέμπτη, την ίδια ώρα, υπερέβαινε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, οι 30 ενισχύονται, οι 13 υποχωρούν, οι επτά παραμένουν αμετάβλητες και οι υπόλοιπες 129 είναι ανενεργές.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Ελλάκτωρ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου. Όπως ειπώθηκε την Πέμπτη, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η εκτίμηση είναι ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται κατά 2,9 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,288%, ενώ του ελληνικού 5ετούς ενισχύεται κατά 0,4 μονάδα βάσης και καθορίζεται στο 1,257%.

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό κλίμα συνδιαμορφώνεται τόσο από τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο και από τις προσδοκίες περί μείωσης του επιτοκίου της Federal Reserve. Ως εκ τούτου, η Ασία έκλεισε με οριακή άνοδο, ενώ στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

naftemporiki.gr