Ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων και όχι μέσα από εξαγορές επιδιώκει το Ιατρικό Αθηνών, με τη διοίκηση να σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση δεν την απασχολεί μια τέτοια κίνηση και δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει πρόταση για την απόκτηση κάποιας από τις φερόμενες προς πώληση εταιρείες του κλάδου όπως η Ευρωκλινική ή το Ντυνάν.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
Ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων και όχι μέσα από εξαγορές επιδιώκει το Ιατρικό Αθηνών, με τη διοίκηση να σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση δεν την απασχολεί μια τέτοια κίνηση και δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει πρόταση για την απόκτηση κάποιας από τις φερόμενες προς πώληση εταιρείες του κλάδου όπως η Ευρωκλινική ή το Ντυνάν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο χώρος της ιδιωτικής υγείας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς «γύρω μας υπάρχει μια αναστάτωση» λόγω των επενδυτικών κινήσεων των δύο funds που έχουν μπει στην εγχώρια αγορά περίθαλψης. Δηλαδή, του CVC Capital Partners που εξαγόρασε τον όμιλο Υγεία, του Metropolitan και του Ιασώ General και του Oaktree Capital που απέκτησε το σύνολο των μετοχών του ομίλου Ιασώ.
«Εμείς είμαστε ο ελληνικός πόλος στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και θα παραμείνουμε μια ελληνική και υγιής εταιρεία» ανέφερε. Στη συνέλευση επισημάνθηκε ότι ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών υλοποιεί τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 και με κατεύθυνση κυρίως σε επέκταση μονάδων και στην ανανέωση του εξοπλισμού. Ήδη, τη χρονιά που πέρασε, οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε μεγάλο μέρος την αγορά νέων μηχανημάτων. Παράλληλα, είναι αυξητικές οι πληρότητες των κλινικών και οι ημέρες νοσηλείας.
Τα μεγέθη
Προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η μείωση του δανεισμού του ομίλου, που σήμερα ανέρχεται σε λιγότερα από 120 εκατ. ευρώ, όπως ανάφερε η διοίκηση της εισηγμένης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018, σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών ήταν 182,7 εκατ. ευρώ, έναντι 169,2 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% περίπου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 24 εκατ., ελαφρά αυξημένα κατά 2%, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 303% και διαμορφώθηκαν σε 10,8 εκατ., έναντι 2,7 εκατ. το 2017.
Κατά την περσινή χρονιά παρασχέθηκαν από τις κλινικές του ομίλου ιατρικές υπηρεσίες σε 659.863 εξωτερικούς και 84.957 εσωτερικούς ασθενείς έναντι 629.051 και 78.189 αντίστοιχα το 2017, ήτοι άνοδος 5% και 9%. Σημαντικό ρόλο στην καταγραφόμενη αύξηση έπαιξε η επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων και η ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε για τους ιδιώτες πελάτες.
Στο τέλος της χρήσης του 2018, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες 21,6 εκατ. Επιδίωξη της εισηγμένης είναι η σχέση μεταξύ δανεισμού και EBITDA να πέσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Αποστολόπουλος εκτίμησε πως σύντομα η εισηγμένη θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.
Επικείμενες κινήσεις
Όσον αφορά τις επικείμενες κινήσεις, η οικογένεια Αποστολόπουλου σχεδιάζει την ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω της δυναμικής προσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής αξιοποιώντας τη διασπορά του δικτύου των κλινικών μας, την αύξηση της διαθέσιμων κλινών, την περαιτέρω συνεργασία με τον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ δεν πρέπει να εξαιρείται από τα σχέδια και η προοπτική ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου εφόσον αυτό είναι θεσμικά εφικτό.