Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 08:00

Ιαπωνία: Ανεκόπη η μείωση του δανεισμού τον Ιανουάριο

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ να μειώνεται ο δανεισμός των ιαπωνικών τραπεζών για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια τον Ιανουάριο, σημάδι ότι ο αντιπληθωρισμός που βασάνιζε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλησιάζει στο τέλος του.

Τα εκκρεμή δάνεια παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά που η αξία τους δεν μειώθηκε από τον Δεκέμβριο του 1997, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan, στο Τόκυο. Τα δάνεια μειώθηκαν περισσότερο από 1/ 5 από το 1991.

Οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc. και της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα τους επιτρέψει να χρεώσουν υψηλότερα επιτόκια για δάνεια. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui, ενδέχεται αύριο να σηματοδοτήσει την αλλαγή της επί πέντε χρόνια νομισματικής πολιτικής της χώρας για την καταπολέμηση του αντιπληθωρισμού.

Η απόδοση 1,6% των ομολόγων που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015 αυξήθηκε μία μονάδα βάσης, στο 1,58%, στις 12:41 μ.μ. στο Τόκυο, καθώς εικάζετο ότι ο Fukui ενδέχεται αύριο σε συνέντευξη Τύπου να ορίσει το χρονοδιάγραμμα της διοχέτευσης κεφαλαίων στις τράπεζες, σημάδι αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από το μηδέν.

Ο δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε για δεύτερο μήνα τον Δεκέμβριο και οι τιμές γης στο κεντρικό Τόκυο, για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια, πέρυσι.

Η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των 50 μεγαλύτερων τραπεζών της Ιαπωνίας, τα αποτελέσματα της Ιαπωνίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου. Οι περισσότερες τράπεζες που ρωτήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα, είπαν, ότι περιμένουν βελτίωση της ζήτησης των δανείων το επόμενο τρίμηνο.