Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 20:02

Με νέο ράλι υποδέχθηκε η αγορά ομολόγων τη νίκη της Ν.Δ.

Με νέο ράλι των τιμών υποδέχθηκε η ελληνική αγορά κρατικού χρέους την ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεσμεύθηκε να ακολουθήσει πιο φιλικές προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις πολιτικές.

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Με νέο ράλι των τιμών υποδέχθηκε η ελληνική αγορά κρατικού χρέους την ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεσμεύθηκε να ακολουθήσει πιο φιλικές προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις πολιτικές.

Η ικανοποίηση έγινε αρχικά εμφανής με το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέρριψε η απόδοση του 10ετούς στο 2,014%, για να κάνει όμως εν συνεχεία διόρθωση και να κλείσει στο 2,06%, αφού όμως προς στιγμή ξέφυγε ακόμη πιο πάνω. Αυτό δείχνει ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν άκρως προεξοφλημένη με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 40 εκατ.ευρώ εκ των οποίων όμως μόνο 16 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Υπήρξαν όμως και κάποιοι αναλυτές που απέδωσαν τις ρευστοποιήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης στην πεποίθηση ότι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 244 μονάδες βάσης, αφού όμως ενωρίτερα είχε περιοριστεί στις 232 μονάδες βάσης.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από 200 μονάδες βάσης, με την ελληνική αγορά κρατικού χρέους να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από την ιταλική. Επίσης, στα σημερινά επίπεδα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού συμπλέει με την αντίστοιχη του 10ετούς αμερικανικού, που έφθασε χθες έως το χαμηλό του 2,010%.

Κοντά στην περιοχή του 1% κινείται και η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024, που έκλεισε τελικά στο 1,11%, ενώ η απόδοση του επταετούς με λήξη το 2025 διαμορφώθηκε στο 1,36%. Στον πιο κοντινό τίτλο λήξης 2022, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,65%.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον με τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους ετοιμάζεται να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες, για την αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Κάποιοι μάλιστα τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί ότι η έκδοση, που ίσως να είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας, μπορεί να γίνει ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προσείλκυσε και την προσοχή οίκων αξιολόγησης, με τον S&P να επισημαίνει ότι τα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος επεσήμανε ότι η άποψη αυτή ενσωματώνεται ήδη στη θετική προοπτική του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, στο Β+.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε ελαφρώς στο -0,37%, μετά την απότομη άνοδο της Παρασκευής, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει εκ νέου σε άνοιγμα του 50ετούς ομολόγου.