Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 08:29

Αυστραλία: Αμετάβλητα στο 5,5% τα επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, για ενδέκατο μήνα, μετά τη χαμηλότερη αύξηση των τιμών καταναλωτή μέσα σε ένα έτος, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατασκευής κατοικιών, διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Ian Macfarlane και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διατήρησαν αμετάβλητα στο 5,5% τα επιτόκια, όπως προέβλεπαν 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η τράπεζα δεν εξήγησε την απόφασή της για τη διατήρηση των επιτοκίων.

Η μείωση του πληθωρισμού καταδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και τη Ν. Ζηλανδία, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες. Η σημερινή ανακοίνωση μειώνει περισσότερο τη ζήτηση των επενδυτών για δολάριο Αυστραλίας, τα οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αποτέλεσμα της διαφοράς των επιτοκίων των δύο χωρών.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομίας Ασίας-Ειρηνικού, αναπτύσσεται με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος.

Το πλεονέκτημα των επιτοκίων της Αυστραλίας περιορίστηκε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ κατά 1%, το μικρότερο χάσμα από τον Μάϊο του 2001, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Fed, 14 φορές από τον Ιούνιο του 2004, στο 4,5%. Η Αυστραλία έχει αυξήσει μόλις μία φορά τα επιτόκια μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Ν. Ζηλανδία αύξησε τα επιτόκια στο 7,25% και σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, αύξησε επίσης τα επιτόκια στο 3,75% τον Δεκέμβριο.

Το νόμισμα της Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα. Το νόμισμα υποχώρησε στα 73,73 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ. στο Σύνδεϋ, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου, από 74 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, πριν την ανακοίνωση της απόφασης για διατήρηση των επιτοκίων. Η απόδοση 6,25% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε 4 μονάδες βάσης, στο 5,28%.