Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 09:13

America Movil: Εννέα φορές υψηλότερα κέρδη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εννέα φορές αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της America Movil SA, της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Carlos Slim, αποτέλεσμα των νέων συνδρομητών σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τα κέρδη από φόρους.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 14,4 δισ. πέσος (1,4 δισ. δολ.) ή 74 σεντς ανά μετοχή που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ, έναντι 1,68 δισ. πέσος, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Μεξικό. Η America Movil είπε, ότι αναδιάρθρωσή της το τρίμηνο, είχε ως αποτέλεσμα έκτακτα κέρδη από μείωση φόρων ύψους 8,6 δισ. πέσος.

Η έκρηξη των κερδών δείχνει ότι ο Slim, 66 ετών κερδίζει τη μάχη έναντι της ισπανικής Telefonica SA για την κυριαρχία της εταιρείας στις αγορές κινητής τηλεφωνίας της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία προσήλκυσε 9,7 εκατ. νέους συνδρομητές το τέταρτο τρίμηνο, περισσότερους παρά ποτέ, φθάνοντας τα 93,3 εκατ. συνδρομητές, με τους περισσότερους στο Μεξικό και την Κολομβία.

Η Telefonica, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι διαθέτει 65,6 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στις 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία, που παρέχει επίσης ανάλογες υπηρεσίες στο Μαρόκο και αγόρασε τον περασμένο μήνα την βρετανική O2 Plc, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου την 1η Μαρτίου.

Ο Slim αγόρασε εταιρείες στην Χιλή, το Περού και την Παραγουάη πέρυσι, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών όπου η America Movil παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, στις 14. Ο αριθμός περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, όπου διέθετε 6,1 εκατ. χρήστες προπληρωμένων καρτών κινητής, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι πωλήσεις της America Movil αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές από το 2001, όταν ο Slim διαχώρισε την Telefonos de Mexico SA, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που αγόρασε από την κυβέρνηση σε δημοπρασία το 1990. Το τέταρτο τρίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν 28%, φθάνοντας τα 52,4 δισ. πέσος. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη αυξήθηκαν 46% στα 15,2 δισ. πέσος.

Οι μετοχές της America Movil σημείωσαν άνοδο 9,6% το τέταρτο τρίμηνο, μικρότερη του δείκτη του Χρηματιστηρίου του Μεξικό σε ποσοστό 10% την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο που οι μετοχές της εταιρείας είχαν μικρότερες επιδόσεις έναντι του δείκτη από το τρίτο τρίμηνο του 2003.

Σήμερα οι μετοχές σημείωναν απώλειες 4 σεντάβος, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 17,28 πέσος η μία στο Μέξικο Σίτι. Συνολικά πέρυσι σημείωσαν άνοδο 65% έναντι ανόδου 39% του δείκτη Bolsa.